Slepované ořechy

Na těsto: 20 dkg hladké mouky, 14 dkg Hery, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg cukru, necelá čtvrtina balíčku prášku do pečiva, 1 vejce

Pomocí kuchyňského robotu nebo na válu připravíme hladké těsto, které necháme v ledničce ztuhnout. Pak jím plníme dobře vymazané formičky na ořechy. Vždy ale jen do dvou třetin. Těsto totiž při pečení nabyde. Půlky ořechů pak slepujeme náplní. Na tu potřebujeme 20 dkg piškotů, 15 dkg cukru, 15 dkg másla, trochu kakaa. Piškoty rozemeleme a polijeme rumem. Pak přidáme zbývající suroviny. Pokud chceme náplň jednodušší, můžeme ji též připravit jen z másla, ořechů a cukru.

Oříškové košíčky

Na těsto: 60 dkg hladké mouky, 16 dkg cukru, 40 dkg másla nebo Hery, 4 žloutky, citrónová kůra, vanilkový cukr

Na válu vytvoříme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici ztuhnout. Pak těstem plníme vymazané formičky na košíčky. Vždy ale dáváme těsta jen tolik, aby formičku zaplnilo pouze do dvou třetin. Upečené košíčky pak plníme náplní. Na tu potřebujeme 37 dkg cukru krystal, 37 dkg vlašských ořechů, 40 dkg sladkých drobků (můžeme použít rozemleté tatranky či piškoty), 3/4 litru mléka a rum. Nejprve v hrnci zahřejeme mléko, až je hodně horké. Pak přidáme namleté ořechy, piškoty a rum. Košíčky plníme až vychladlou náplní. Zdobíme čokoládovou polevou a oříškem.

Linecké cukroví

Na těsto: 60 dkg hladké mouky, 40 dkg másla nebo Hery, 20 dkg moučkového cukru, 4 žloutky

Mouku vysypeme na vál, přidáme měkké máslo, cukr a žloutky. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto. Jednotlivé tvary se z tence vyváleného těsta budou dobře vykrajovat jen tehdy, pokud bude dobře vychlazené. Proto jej necháme před pečením jeden nebo dva dny v chladu rozležet. Pak z tenkého plátu vykrajujeme tvary, které pečeme v předehřáté troubě dobleda. Upečené tvary pak slepujeme k sobě nejlépe lineckou či jinou marmeládou výrazné chuti.

Vánočka

Na vánočkové těsto si připravíme 1/2 kg hladké mouky, 40 g droždí, 10 dkg moučkového cukru, 10dkg másla nebo Hery, sůl, 2 žloutky, kůru z jednoho citrónu, muškátový oříšek, asi 2dcl mléka, rozinky, mandle, vejce na potření, tuk na plech

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cikru a mouky a trochu vlažného mléka. Rozmícháme a přikryté necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Dobře ho propracujeme, promícháme se spařenými, oloupanými a nakrájenými mandlemi. Přidáme rozinky. Těsto poprášíme moukou a přikryté necháme kynout. Během kynutí těsto ještě jednou krátce propracujeme. Pak jej přendáme na vál, rozdělíme na devět stejných dílků, které rozválíme na stejně dlouhé prameny. Nejdříve spleteme do copu čtyři prameny, přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a dlaní vprostřed trochu promáčkneme. Pak spleteme do copu další tři prameny, které položíme na předešlé a také promáčkneme. Nahoru pak položíme dva stočené prameny. Jejich konce podtočíme dospodu a vánočku necháme ještě chvíli v teple kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a v mírně vyhřáté troubě pečeme asi 50 minut. Pokud si ale netroufáte vánočku uplést, můžete těsto samozřejmě upéci také ve vánočkové formě.