Rok 2020 bude v Plzeňském kraji ve znamení velkých investic. Nejvíce finančních prostředků půjde do dopravy, vedení Plzeňského kraje ale rovněž plánuje stavbu atletického tunelu v plzeňských Skvrňanech nebo opravy nemocnic ve Stodě a Rokycanech. Město Plzeň chce v následujícím roce spustit například výstavbu technologického parku Dronet na Světovaru.

Podle náměstkyně hejtmana pro ekonomiku, investice a majetek Marcely Krejsové bude nejvýznamnější investicí výstavba druhé etapy Západního okruhu Plzně, tedy spojnicí mezi Křimicemi a Karlovarskou ulicí v Plzni. „17. ledna se budou otevírat obálky s nabídkami a budeme znát cenu dostavby. Z Integrovaného regionálního operačního programu dostaneme dotaci 1,5 miliardy korun a rozdíl mezi nabídkou a dotací kraj dofinancuje z vlastních prostředků,“ uvedla náměstkyně s tím, že dalších 100 milionů kraj věnuje do stodské a ro-kycanské nemocnice a 120 do stavby atletického tunelu.

ZOO -Medvěd Pišta
Zoo má rekordní návštěvnost

Stavba Dronetu na Světovaru bude v novém roce největší plzeňskou investicí a Plzeň na ni věnuje 360 milionů korun. „Areál bude tvořen objektem bývalé vily, kde vznikne zázemí pro dětskou skupinu zdejších zaměstnanců a kancelářské prostory pro inkubované start-upy z Cukrovarské ulice 20, a bývalých ležáckých sklepů, kde vzniknou kancelářské prostory, prototypové dílny, konferenční sál, zasedací místnosti, vodní testovací nádrž speciálních dronů do vody včetně stravovacích prostor s kuchyňským zázemím. S tím souvisí vybudování kompletní infrastruktury ,“ vysvětlil radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

OBCHVAT KLATOV

Plzeň má v plánu také kompletně zrevitalizovat lokalitu Zátiší, na ni město uvolní 136 milionů korun. „Projekt zahrnuje území 4,14 hektaru kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Cílem je nahradit chátrající bytové domy moderním komunálním bydlením. Původních 23 domů s 92 byty bude zbouráno a místo nich město postaví 18 nových domů se 192 bytovými jednotkami. Projekt za zhruba 400 milionů korun včetně DPH je rozdělen do tří etap a nabídne kvalitní bydlení pro seniory, hendikepované občany i mladé rodiny.

Ilustrační foto.
Nový systém řekne, jak dlouho počkáte

Také na Klatovsku chystají několik velkých investičních akcí, tou největší akcí bude v příštím roce dlouhá léta očekávaná výstavba východního obchvatu. „Vše záleží na Ředitelství silnic s dálnic, ale mělo by se začít stavět na sklonku roku 2020, říjen, listopad,“ řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr. Náklady na výstavbu jsou zhruba 1,5 miliardy korun. Veškeré potřebné pozemky už jsou vykoupené. Další větší finance plánuje město Klatovy vložit do komunikací na Domažlickém předměstí.

Velká výstavba se chystá i v Sušici. V roce 2020 by měly začít práce na nové sportovní hale, kde se náklady odhadují na zhruba 150 milionů korun.