„Původně měli jet čtyři chlapi ze stejné směny na Košutce, trochu se to ale zkomplikovalo a bylo třeba nabrat dva nové členy," vysvětlil Vojtěch Novák, kterého do týmu jako velitele nabrali ze stanice střed další dva členové Jan Václav a Ondřej Viták. Tomáše Dvořáka, hasiče s kurzem neodkladné zdravotní péče, bez kterého nemohli soutěžit, si půjčili z jiné košutecké směny.

Po příjezdu do Brna už na plzeňské borce čekal pořádný zápřah – jedenáctihodinová směna, při které se 11 týmů z jednotlivých krajů vystřídalo u deseti zásahů a teoretického písemného testu.

„Se spoustou situací, které nás na soutěži čekaly, jsme se setkali již dříve v běžné službě, ale zachraňovat například malé dítě ze studny a přitom poskytovat psychologickou pomoc otci, to jsem ještě nezažil," řekl Novák.

Tým se však shodl na tom, že nejnáročnější byla záchrana muže z jeskyně. „Byl to pro náš tým osmý zásah v řadě, čekal nás kilometrový pochod se vší výbavou, poté průzkum jeskyně a záchrana muže, který spadl z několikametrové výšky. Měli jsme toho opravdu dost," popsal další ze zkoušek velitel.

Jak se vlastně podařilo nesecvičenému týmu porazit další zkušené hasiče, kteří spolu slouží bok po boku i několik let? „Když jsme se na soutěž připravovali, tedy společně se na dvě hodiny sešli a probrali to, dospěli jsme k závěru, že budeme mít pevně stanovené role a nebudeme si do nich mluvit a zbytečně se hádat. To jsme nakonec dodrželi a neušlo to ani rozhodčím, kteří takový přístup kladně ohodnotili," vysvětlil Ondřej Viták. „V jiných týmech to tak neměli a občas se nemohli shodnout na postupu," dodal Viták, který si společně s Janem Václavem ze soutěže nepřivezl jen dobrý pocit z vítězství, ale také důležitou zkušenost. „My s Ondrou nemáme kurz neodkladné zdravotní péče, ale jsme na něj již přihlášeni. Myslím si, že ta soutěž nás na něj dobře připravila," dodal Václav. Tuto myšlenku sdílí i velitel družstva. „Já sám kurz mám a můžu říct, že zkušenosti ze situací, které na nás v Brně připravili, se chlapům budou hodit," nechal se slyšet Novák.

Zaměření soutěže považují hasiči za dobré. „Tady v Plzeňském kraji funguje skvěle záchranná služba, často je na místě zásahu před námi, a když ne, dorazí minutku po nás, takže znalosti předlékařské pomoci sami využijeme minimálně. Je ale dobré je mít a být záchranné službě k ruce," shrnul Novák.

Nultý ročník vyhráli Plzeňští, bude tomu tak i za rok? „Když do toho chlapi půjdou a budou mne chtít v týmu, jdu do toho s nimi," dodal s úsměvem velitel letošního týmu.