Plzeňský deník nedávno uspořádal anketu, ve které čtenáři mohli vybrat nejlepší zmrzlinu v centru Plzně. Suverénním vítězem se stala zmrzlinárna Campione Gelato na Americké. Druhá skončila zmrzlinárna Plzeňský skleník v Šafaříkových sadech a třetí zmrzlinárna Kolombina v Rooseveltově ulici. Nyní vám přinášíme exkluzivní článek o vítězi ankety, zakladateli a majiteli této zmrzlinárny Martinu Strnadovi.

Svou vlastní zmrzlinovou výrobu pod značkou Campione otevřel na Americké ulici v roce 2019, když se po mnoha letech praxe v rodinné firmě rozhodl osamostatnit a vyrábět vlastní zmrzlinu pouze z přírodních surovin, které odebírá z celého světa. „Při výrobě zmrzliny zásadně nepoužívám polotovary či hotové směsi,“ podotýká Martin Strnad. Vedle klasické zmrzliny vyrobené z farmářského mléka a smetany z jižních Čech si zákazníci mohou pochutnat i na veganských variantách. Při výrobě myslí i na diabetiky. „Zmrzlinu připravuji výhradně z přírodních cukrů,“ dodává.

Jeho zmrzliny jsou vyrobeny řemeslným způsobem bez použití průmyslových barviv a umělých aromat. „Od letošní sezony máme ve výdeji pravidelně i zmrzlinový sorbet připravený bez bílého cukru, s použitím stevie a březového cukru. Tato zmrzlina je vhodná i pro diabetiky," láká majitel zmrzlinárny a pokračuje: „Zmrzlinu vyrábíme dvanáct měsíců v roce. Ovoce jako jsou jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz či borůvky nakupuji v sezoně nejraději z místních zdrojů, aby cesta z pole až do výdeje byla co nejkratší.“

Nabízí zmrzliny i pro vegany

Zvláštní pozornost věnuje Strnad veganským zákazníkům. Nabízí pro ně nejen klasické sorbety, ale také zmrzliny krémového typu, které jsou vyrobeny z kombinace rostlinných mlék. Jeho Vegan Crema má podle něj plnou chuť srovnatelnou s tradičními zmrzlinami z kravského mléka, což potvrzují i ‚nevegani‘, kteří si tuto veganskou alternativu oblíbili. „Na rozdíl od některých jiných zmrzlin nevykazuje pocit ‚vodovatosti‘, který u veganských zmrzlin bývá občas známý,“ říká.


Nahrává se anketa ...

Martin Strnad dále zdůrazňuje rozdíl mezi zmrzlinou a italským gelatem. Ten spočívá nejen v chuťových nuancích, ale hlavně ve složení a výrobním postupu. Zatímco většina komerčně prodávaných zmrzlin je dnes vyráběna z hotových směsí, u gelata je situace jiná. „Gelato je chuťově výraznější, má krémovou konzistenci a díky tomu, že obsahuje pouze skutečné suroviny a ne umělá dochucovadla či barviva, může se každá várka lišit. To umožňuje hostům zažívat pokaždé jinou chuť a vůni, což rozhodně nepovažuji za nevýhodu,“ vysvětluje.

Rozjíždí i e-shop

Nově také rozjíždí svůj e-shop na www.zmrzni.cz, kde si můžete objednat jak zmrzlinu značky Campione, tak i prémiovou pod značkou Zigolo. „Zmrzlina Zigolo je připravena jen z těch nejlepších ingrediencí, proto jsem jí dal své jméno, Zigolo totiž znamená italsky Strnad,“ usmívá se.

„Zmrzni.cz je první rozvozový portál pro zmrzlinu v Plzni, kde si zákazníci mohou nakonfigurovat svou zmrzlinu, objednat ji, zaplatit a nechat si ji ve speciálních boxech doručit do půl hodiny po Plzni a okolí. Tímto způsobem mohu obsloužit i ty, kdo nemají možnost si pro zmrzlinu přijít osobně,“ doplňuje Strnad.