Dříve znamenala častá změna zaměstnání problém. Bylo to znamení, že člověk nikde nevydrží.

Dnes to může znamenat, že je člověk zkušený a nebojí se změn.

Nejvíce mění práci mladí lidé do 30 let a absolventi, což se firmám nelíbí. Většina personalistů a zaměstnavatelů i dnes přistupuje k životopisu uchazeče, který často mění zaměstnání, minimálně obezřetně.

„Častá změna zaměstnání může vypovídat o několika faktorech. Nemusí to nutně znamenat, že je člověk nestálý. Záleží na tom, zda člověk mění zaměstnání stále v jednom oboru, nebo si rozšiřuje obzory a mění práci mezi obory,“ řekla Dagmar Válková z personální agentury v Plzni.

Nejčastějšími důvody pro odchod ze zaměstnání jsou nízký plat, nespokojenost s náplní práce a nezapadnutí do kolektivu. „Mladá generace nebere v potaz loajalitu k zaměstnavateli, při první známce nespokojenosti odchází,“ dodala Válková.

Kontejnery na použitý kuchyňský olej.
Ceny za odpad většinou drží, chybějí ale kontejnery na tuky

Zaměstnanci jsou podle personalistů za poslední roky náročnější a sebevědomější, nezaměstnanost klesá a lidem nevadí mít v životopisu více zápisů.

„Než jsem se usadil v jedné firmě, vystřídal jsem prací dost. Myslím si, že nejde zjistit, co člověka baví a čím chce být, než tak, že to prostě vyzkouší a uvidí,“ řekl Petr Málek z Plzně.

Podle psychologů mění práci často lidé kolem třiceti let. Po škole vezmou často práci, kterou ani dělat nechtějí, ale ani neví, co by chtěli dělat. Kolem třiceti let mají najednou pocit, že musí něco změnit. Mladí lidé také velmi často skončí v práci a poté se nechají zapsat na Úřadu práce. Po uplynutí nějaké doby se opět nechají zaměstnat a vše se opakuje. Podle Tomáše Moravce z Úřadu práce Plzeň bylo v prosinci 2018 evidováno 120 absolventů a mladistvých, což je o jednoho méně než v listopadu 2018. V prosinci 2017 bylo evidováno 125 mladých. Na celkovém počtu nezaměstnaných se tak podílejí 4,7 %.

Kristýna Žítková