To je statistika uplynulého dušičkového víkendu na plzeňských silnicích. První nehoda, jejíž příčinou byla pravděpodobně příliš rychlá jízda, se stala na Karlovarské třídě v místě, kde se začíná podjíždět Rondel.

Krátce po osmé hodině večer zde třicetiletý řidič automobilu Škoda Forman jel v pravém jízdním pruhu. Při předjíždění se bočně střetl z vozidlem Citroën Berlingo, dostal smyk a prudce narazil do sloupu nesoucího troleje vlevo od vozovky. Vůz začal hořet, takže ho přivolaní zdravotníci záchranné služby museli hasit. Řidič se těžce zranil. Aby se jeho zranění neprohloubila, museli ho hasiči z vozidla vystřihnout. „Měl rozdrcené dolní končetiny a podezření na poranění pánve,“ uvedla mluvčí záchranářů Lenka Ptáčková.

To je podle lékařů Anesteziologicko – resuscitační kliniky FN Plzeň, kam byl mladík převezen na oddělení Emergency, vždy nejtěžší úraz s podezřením na poraněnou míchu. „Mladík měl mnohočetná poranění a je ve stabilizovaném, ale vážném stavu,“ uvedl lékař administrátor FN Miloš Novák. Druhá nehoda doslova navázala na tu první, takže se záchranáři jen přesunuli o pár kilometrů dál.

Kolem půl deváté večer na silnici z Plzně do Třemošné dostal v pravotočivé zatáčce dvacetiletý řidič osobního auta Opel Astra smyk a vyřítil se mimo vozovku, kde narazil do dvou stromů. Vůz se převrátil na bok. Řidič i všichni čtyři spolujezdci mezi dvaceti a pětadvaceti lety byli převezeni do Fakultní nemocnice, většinou s těžkými zraněními. Jeden z nich skončil na Emergency s podezřením na úraz pánve, stejně jako další dva, které ošetřili na ortopedické klinice, ostatních se ujali na úrazové ambulanci.

„Škoda se odhaduje na 200 tisíc korun. Příčiny nehod včetně toho, zda měli řidiči v krvi alkohol, se vyšetřují,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová. „Pokud teplota klesne pod sedm stupňů Celsia, doporučujeme, aby si řidiči přezuli zimní pneumatiky.

Je možné, že to bylo příčinou smyku při obou nehodách,“ upozornil mluvčí plzeňských policistů Jaroslav Ibehej s tím, že v některých státech je povinnost přezouvat dána zákonem.