Radnice doufá, že nedostatek strážníků, zdravotních sester či pečovatelek 
v městských sociálních službách pomohou vyřešit služební byty. Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) bude přednostní přidělení městského bytu jedním z benefitů, na který by mohli lidé slyšet. „Chceme tím přilákat další potenciální zaměstnance," potvrdil Zrzavecký.

Na městský byt už láká v aktuálním náboru nové strážníky městská policie. „Potřebujeme dvacet strážníků, nástup je k prvnímu dubnu," potvrdil velitel Městské policie 
v Plzni Karel Mach. Kromě možnosti získat městský byt nabízí městská policie měsíčně i tisícikorunový náborový příplatek. „Vyplácen bude 24 měsíců," potvrdil Mach. Zda to pomůže, je ve hvězdách. Slabinou výběrových řízení bývají fyzické testy, kterými část adeptů neprojde.

Zájem o byty mají i současní strážníci. „Několik z nich se už o něj rovněž přihlásilo," potvrdil Mach.

Možnost přidělení městského bytu bude nabízet také Městský ústav sociálních služeb (MÚSS). Podle ředitele Vladimíra Chuchlera jde o zajímavý benefit zejména pro mimoplzeňské zájemce o práci, a to vzhledem ke službám 
v nepřetržitých provozech. MÚSS hlásí stejně jako další sociální a zdravotnická zařízení nedostatek personálu.

„Chybí nám devět sester 
a 16 pracovníků v sociálních službách," potvrdil Chuchler. Plat všeobecné zdravotní sestry tu přitom činí bez příplatků za přesčasy více než 30 tisíc korun, pracovník v sociálních službách si vydělá více než 17,5 tisíce korun.

Podle šéfa bytového odboru magistrátu Zdeňka Švarce bude možnost získat městský byt vázána na výkon zaměstnání. To znamená, že pokud člověk práci opustí, bude se muset odstěhovat. „Nepředpokládá se ani žádná sleva na nájmu, bude hrazen ve standardní výši," uvedl Švarc.

V pořadnících na městský byt eviduje dnes bytový odbor více než 1900 zájemců. Podle Švarce ale žádné přeskakování nehrozí.

„Tzv. služební byty budou přidělovány z kategorie s koeficientem 1, který se pořadníků netýká," potvrdil Švarc. Bývají to byty v nejžádanějších lokalitách, jejichž nájemce hledá magistrát na bytovém webu.