Cenný secesní dům u návsi v Nečtinech dlouho chátral, ale teď se začal měnit k lepšímu. Aby mohla jeho proměna vůbec začít, vzala si obec úvěr, dům odkoupila a začala opravovat. Do poloviny příštího roku v něm mají vzniknout byty, nové zázemí pro knihovnu, komerční prostory a prodejna regionálních produktů.

„Využili jsme situace, že jsou levné úvěry, a vzali si 20 milionů korun na komplexní opravu domu, který považujeme za cennou stavbu. Je to jediná taková architektura ve vesnici a není příliš veliká," řekl starosta Jiří Křemenák.

Dům poslední roky jen chátral

Dvoupatrový dům z roku 1912 kdysi býval bankou a poté obchodem Jednoty. Posledních asi dvacet let byl prázdný, teklo do něj. Obec za něj soukromníkovi zaplatila 1,5 milionu Kč.

Rekonstrukce už bude dražší. „Podle projektanta má stát 14 milionů korun. Pořídíme ji za osm až devět milionů, protože to děláme sami," řekl starosta.

Peníze, které z úvěru zbudou, poslouží na opravu části z 25 kilometrů místních silnic. S první etapou jejich rekonstrukce už obec začala. „Všechny si zaslouží opravit, od roku 1990 se na ně nesáhlo," dodal starosta.

Byty pro mladé i knihovna

Obnova domu začala už na jaře. Obec v něm chce udělat čtyři byty a v přízemí zařídit komerční prostory pro služby, jako jsou kosmetika, masáže a nehty. „Je o to docela zájem. Prostory budou obecní a my je budeme spíše poskytovat než pronajímat, abychom zajistili služby pro obyvatele a rozšířili možnosti podnikání místních," vysvětlil Křemenák.

Dotaci by na rozdíl od úvěru mohly Nečtiny využít pouze na stavbu sociálních bytů, což ale nechtějí. „Byty potřebujeme hlavně pro mladé rodiny, abychom zabránili vylidňování," řekl. Nečtiny s více než 600 obyvateli mají nyní 23 vlastních bytů, z toho 15 v domě s pečovatelskou službou. Obývají je senioři i lidé s krátkodobými sociálními problémy.

Do jedné místnosti v domě se má přestěhovat nečtinská knihovna, která nyní sídlí v budově obecního úřadu, jedna místnost komerčního prostoru má sloužit k prodeji regionálních výrobků a odlehčit tak infocentru v nedalekém muzeu, které je podle vedoucí Soni Vašíčkové doslova přeplněno různými suvenýry. „V současné době hledáme regionální výrobce, jejichž produkty by měla prodejna v secesním domě nabízet" uvedla Vašíčková.

Obec už opravila více než polovinu domu a v půli příštího roku chce dát prostory k dispozici.