Univerzita zámek využívá jako ubytovací a školicí středisko, kde se občas konají odborné semináře a setkání. Teď se ale orientuje také na turistický ruch.

Aby se zámek podařilo zatraktivnit, začala univerzita s obcí těsněji spolupracovat. „Se zahájením turistické sezóny připravila Správa kolejí a menz ZČU ve spolupráci s Regionálním muzeem Nečtiny novou expozici o historii zámku a jeho majitelích," řekl kvestor ZČU Petr Beneš.

Galerie, v níž expozice je, sídlí ve dvou místnostech v zámecké věži, kterou univerzita opravila. „Přístupná je denně od 8 do 18 hodin až do konce října. Vstupné zahrnuje i vstup do přilehlé kaple Panny Marie s vitráží zobrazující první majitele zámku z rodu Mensdorff-Pouilly," popsala mluvčí univerzity Kamila Kolářová.

Další zámeckou novinkou je možnost posedět na terase a dát si studené pivo, nealko, kávu, zmrzlinu nebo si opéct maso na grilu.

Podle starosty Jiřího Křemenáka se v zámku posledních několika let téměř nic nedělo a byla to škoda. „Univerzita teď řeší, co bude dál. Na zámku bude zasedat akademický senát a já bych před ním měl také mluvit o významu zámku pro náš region. Část toho objektu je v havarijním stavu a pokud by se ho podařilo oživit, bylo by to dobré. Mohli by se vrátit sportovci, kteří sem jezdili na soustředění, mohly by se tu ve velkém konat svatby. Vznikly by i pracovní příležitosti," řekl.

Obec a ZČU teď bude spolupracovat na propagaci památky. „Připravujeme nové materiály. Klub českých turistů bude k zámku dělat trasy a bude to také tip pro cykloturisty," dodal starosta.