Kostel nechceme, reagovali čtenáři na článek o stavbě nového svatostánku v Bolevci v Plzni, který minulý týden zveřejnil Deník. Část obyvatel městské části Lochotín se proti výstavbě kostela ohradila peticí. Nyní mají přes 1500 podpisů. Stejný počet jich eviduje místní farnost, která zase shromažduje podpisy příznivců stavby.

Vzniknou zde prostoru pro bohoslužby se zázemím, ale také  klubovny a hygienické vybavení.
Kostel v Bolevci vyroste za pár let. Čeká se na povolení

Kostel má vyrůst vedle parkoviště obchodního střediska Gera. Pozemek je ve vlastnictví města Plzeň a Františkánská farnost jej chce s Plzní směnit za pozemek u čističky na Jateční ulici. Petenti upozorňují, že podpisy nejsou mířené přímo proti církevní stavbě, lidé totiž nechtějí ztratit zeleň ve svém okolí. „V roce 2013 chtěli postavit na stejném místě bytový dům, tenkrát se nám projekt podařilo zvrátit,“ říká organizátorka petice Dagmar Ryšavá, která bydlí v domě jen pár metrů od lesíku. „Stromy nám dělají velkou službu, v létě poskytují stín, snižují prašnost a trochu také redukují hluk z blízké čtyřproudé silnice,“ vysvětluje Ryšavá. Dodává, že v žádném případě neútočí na církev. „Chceme pouze zachovat stromy. Dokonce jsme se pro kostel snažili najít vhodnější místo, například za dopravní průmyslovkou, kde je pozemek velký. Bohužel nám z krajského úřadu z odboru životního prostředí přišla odpověď, že bude v budoucnu využit na rozvoj školní infrastruktury,“ popisuje petentka.

Příznivci zachování zeleně se také vydali za zastupiteli prvního plzeňského obvodu, podporu našli pouze u komunistů a pirátů. „Chci podotknout, že petici připravili občané, nikoliv komunisté,“ reaguje žena na výrok biskupa Tomáše Holuba, který na svém twitteru uvádí, že celou akci organizují komunisté.

Biskup se ke stavbě kostela vyjádřil v otevřeném dopise věnovaném farnosti Plzeň – Severní předměstí. Píše, aby sestry a bratři pochopili obavy odpůrců nového kostela. Je přesvědčen, že je zodpovědné ve prospěch veřejného zájmu ukázat, že příznivci kostela tvoří významnou skupinu obyvatel sídliště Lochotín i okolí. Farnost tedy vydala arch, do kterého se mohli příznivci podepsat a stavbu tím podpořit. „Během měsíce června nasbírali přes 1500 podpisů,“ říká mluvčí Biskupství plzeňského Pavel Říha.

Věž kostela sv. Petra a Pavla se od léta rekonstruuje.
Nová kostelní věž musí přes zimu vyschnout