Primátor města Plzně Martin Zrzavecký v pondělí poděkoval a udělil čestné uznání a také medaili cti strážníkovi Martinovi Buřičovi. Ten letos 21. července pomohl napadené dívce v Karlově ulici, a to i přes to, že v danou chvíli nebyl ve službě. Strážník během zákroku proti agresivnímu pachateli utrpěl zlomeniny lícních kostí a další poranění. Je v pracovní nechopnosti a nadále následky útoku léčí.

Situaci zkomplikoval náhodný chodec

Případ se stal 21. července před desátou hodinou večer. Buřič přispěchal na pomoc dívce, jejíž volání uslyšel z okna. Slovně i fyzicky ji napadal agresivní muž, následně zaútočil i na strážníka. „Pan Michal Buřič jej samozřejmě vyzval, ať svého jednání okamžitě zanechá, dotyčnou pustí a prokázal se i jako příslušník městské policie, ale útočník toho nenechal, dokonce prohlásil, že si se ženou může dělat, co chce, a dál pokračoval ve své agresivitě. Z toho důvodu strážník vstoupil mezi ně, aby ženu ochránil a pokoušel se celou situaci zklidnit," řekla k události mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Násilníka strážník přemohl a znehybnil, jenže situaci zkomplikoval náhodný chodec, který chtěl zabránit konfliktu, a tak se pokusil dvojici od sebe oddělit. „I přes upozornění pana Michala Buřiče, že je od městské policie a má zavolat policii, jej uchopil do takzvané kravaty a snažil se jej odtáhnout. To mělo za následek, že se agresor dostal ze sevření a chtěl pokračovat v napadání strážníka, kterému vyhrožoval fyzickou likvidací," dodala Pužmanová. Situaci zachránil psovod městské policie, který v tu chvílí dorazil na místo a zabránil tak další agresi.

Agresivita lidí se zvyšuje

„Moc si vážím toho, co jste udělal. Je důležité, aby si lidé městských strážníků vážili, vnímali je, jak mají. Bude ale zřejmě ještě trvat dlouho, než společnost uzná, v jaké je strážník situaci, jak náročnou práci vykonává," řekl v pondělí oceněnému strážníkovi primátor Martin Zrzavecký.

Agresivita lidí na ulici se podle Michala Buřiče stále zvyšuje. „Neumím si představit, kdyby měl být člověk v hlídce sám," reagoval Michal Buřič, který na setkání s primátorem přišel v doprovodu velitele Městské policie Plzeň Karla Macha.