Pondělí 11. září bude pro obyvatele severoplzeňských Chrášťovic a širokého okolí důležitým dnem. Skončí možnost vyjádřit se k záměru společnosti Haines Servis otevřít u obce sedmihektarový kamenolom.

Proces EIA, který vyhodnotí vliv lomu na životní prostředí, tím vstoupí do další fáze. Lom může zastavit, nebo mu dát zelenou.

Stanoviska k lomu ze všech stran shromažďuje plzeňská pobočka Ministerstva životního prostředí. Podle ředitele Huberta Bošiny je jich opravdu mnoho. „Možnost vyjádřit se měl každý,“ konstatoval ředitel.

Jasné ne zaznělo od více než dvou set členů spolku CHANAP (Chránit a napravovat), který vznikl letos. „Stejný názor má obec Mladotice, Žihelský statek i široká veřejnost včetně odborníků typu hydrologa, Bohumíra Janského,“ řekl za spolek Jaroslav Majer.

Ilustrační foto
Jaké bylo léto na koupalištích?

Na stranu odpůrců se na začátku roku přidal také Krajský úřad Plzeňského kraje. Jeho postoj se podle radní pro oblast životního prostředí a zemědělství dodnes nezměnil, s kamenolomem stále nesouhlasí.

Co bude dál? Všech vyjádření se chopí zpracovatel posudku. „Posudek bude hotový maximálně do tří měsíců, poté se rozešle a bude se konat veřejné projednávání. Na konci vydá Ministerstvo životního prostředí stanovisko,“ popsal Hubert Bošina.

Celý proces se přitom koná vlastně už podruhé. S nápadem otevřít kamenolom přišla společnost před několika lety s tím, že už letos chtěla těžit. Odpor místních byl ale silný, a tak v roce 2015 společnost plány pozastavila, ačkoliv posudek EIA by těžbě přál. „Dokument jsme přepracovali, abychom vyšli místním vstříc,“ řekl za Haines Servis Robert Terrich. Změny se týkaly především dopravní zátěže, kterou nový dokument zmírňuje jejím rozložením. Plány platí dál stejně jako odpor proti nim. „Nyní budeme čekat, jak proces dopadne. Rádi bychom jen, aby se do věci nezatahovala politika,“ dodal Terrich.