„Jde o expozici, kterou nechalo vyrobit estonské science centrum AHHAA ve spolupráci s námořním muzeem a je zaměřené mimo jiné na síly působící v oceánech, ale i na to, jak člověk do moří proniká," popisuje novinku David Lobotka z plzeňské Techmanie. Exponáty budou samozřejmě interaktivní, děti, pro něž je Pod hladinou primárně určeno, si mohou vše vyzkoušet a osahat.

„Děti například zjistí, jak poskládat kontejnery do lodě tak, aby byla stabilní a nepřevrátila se ani při bouřce," doplňuje Lobotka. Další exponáty jim názorně ukážou, jak se vyzvedávají vraky, jak se ovládají podmořští roboti nebo ponorky. Patrně největším lákadlem je trenažér toho, jak se uniká z potápějící se lodi. „Je vytvořena šikmá kajuta a část lodi a děti musí splnit určité úkoly, než mohou potápějící se loď opustit," vysvětluje edutainer.

Ve čtvrtek dopoledne začal jeřáb s vykládkou jednotlivých přepravních kontejnerů, ty jsou součástí novinky, exponáty jsou zčásti umístěny přímo v nich. Návštěvníci najdou Pod hladinou v nejstarší části Techmanie, poblíž Vodního světa. Expozice je doplněna informacemi o námořní historii. Třebaže jde původem o estonskou expozici, jazykové bariéry není třeba se bát – vše je přeloženo do češtiny.

Pod hladinou v Plzni zůstane minimálně do zimy, Techmanie dokonce uvažuje, že by expozici zakoupila a půjčovala jiným science centrům. „Během podzimu plánujeme přivézt další tři expozice, abychom Techmanii obměnili," dodal Lobotka.

Stařičká tatrovka, která by klidně mohla být sama historickým exponátem, včera vykládala kontejnery s novou expozicí Pod hladinou