Mají vysoký věk, sklony k pádům a špatně se pohybují. Desítky lidí v krajské metropoli jsou odkázáni na tísňový náramek zajišťující jim možnost přivolat si bleskovou pomoc. Ačkoli služba, již dosud zajišťovala Městská charita Plzeň, měla k 30. červnu skončit, nakonec pokračuje dál. A fungovat bude určitě do konce roku 2016.

V prvním pololetí letošního roku využilo tísňovou péči 63 uživatelů. „Ošetřovatelé absolvovali 43 krizových výjezdů," uvedl Miroslav Anton za Městskou charitu Plzeň. Ta kvůli dlouhodobému nedostatku financí oznámila všem svým klientům, že služba k poslednímu červnu zaniká. Senioři, kteří využívají tísňový náramek, začali mít obavy, kdo a jak pomoc nahradí.

Strach prožívala například osmdesátiletá Bohumila Jindrová z Plzně, jež loni v prosinci prodělala srdeční příhodu a od té doby měla neustále na ruce náramek. Díky miniaturnímu přístroji se nejen cítila bezpečně, ale také mohla zůstat v domácím prostředí. To se mělo už začátkem července změnit. Její rodina byla připravena na nouzový režim. „Domluvili jsme se, že maminku budeme průběžně kontrolovat telefonem. Ale takhle jsme nemohli pokračovat dlouho. Nehledě na to, že náramek upozorní na akutní stav pacienta okamžitě, což my jsme nemohli nikdy zajistit," uvedla dcera Markéta. Naštěstí se černý scénář nenaplnil a tísňová péče funguje dál.

Odbor sociálních služeb plzeňského magistrátu totiž našel alternativu, jak službu zachovat, a pro její pokračování uvolnil též potřebné finance. „Tísňovou péči jsme museli zaregistrovat znovu, protože její platnost skončila k 30. červnu. Prakticky se ale nic nemění. Důležité je především to, že v pomoci můžeme kontinuálně pokračovat. Klienti nemusejí odcházet do pobytových zařízení, ale mohou zůstat doma," konstatoval ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec.
Do konce roku potřebuje církevní organizace ještě 300 tisíc korun. Třetinu z toho uhradí klienti. „Odbor sociálních služeb přispěje částkou 150 tisíc korun. Na podpoře se bude podílet také druhý a třetí plzeňský obvod, jež dohromady dají 70 tisíc korun," vyčíslil Anton.

Na příští rok potřebuje Městská charita Plzeň dalších 600 tisíc. „Právě jsem podal žádost, kterou bude schvalovat zastupitelstvo až v prosinci. Nicméně přání města je, aby služba pokračovala do roku 2016," doplnil ředitel Janouškovec.