Od pondělí 12. dubna se mohou opět začít konat farmářské trhy. Ty plzeňské se otevřou již příští sobotu. Účast na nich přislíbily podle jejich pořadatele Tomáše Poppa čtyři desítky prodejců. „Letos začínáme zhruba o měsíc později, než obvykle. Ale aspoň, že tak,“ říká Popp, organizátor farmářských trhů v Plzni a zároveň místopředseda Asociace farmářských tržišť ČR.

Svoji oblíbenou ranní kávu si Plzeňané v sobotu na trzích prozatím nedají. Otevření trhů totiž doprovází řada přísných hygienických opatření, která mj. zakazují konzumaci jídla a pití, na trzích se dále bude smět prodávat jen ovoce a zelenina, květiny, sazenice, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, pekařské a cukrářské výrobky či med. Zároveň musí provozovatelé trhů zajistit odstupy mezi stánky nebo jinými prodejními místy nejméně dva metry a v jeden čas se na ploše farmářského tržiště nesmí vyskytovat více než jedna osoba na 15 metrech čtverečních. Na trzích také nejsou povoleny stoly a místa k sezení.

„Prodejců přijede v sobotu celkem 40. Ono by jich bylo i víc, běžně jich přijíždí 60, ale vzhledem k požadovaným rozestupům mezi jednotlivými stánky a dodržení kvóty 15 metrů čtverečních na člověka si nemůžeme bohužel dovolit mít stánků více,“ vysvětluje dále Popp. Plzeňské farmářské trhy měly letos odstartovat 6. března. „Ve výsledku je pro nás a pro většinu pěstitelů zeleniny a ovoce ještě docela snesitelné otevření o měsíc déle. Omezení sortimentu nás nijak nelimituje. Produkty, které se mohou prodávat, jsou v podstatě klasickým sortimentem, který se běžně na plzeňských farmářských trzích prodává. Je ale zakázáno prodávat občerstvení, takže tam nebude k prodeji žádná káva a k dispozici ani žádné sezení, aby se na trzích lidé nezdržovali. Jídlo se bude prodávat zabalené s sebou. Bude to v podstatě jen o tom „nakoupit a jít“,“ říká dále.

Farmáři se podle něj sobotního otevření nemohou dočkat. „Hned, jak se tato zpráva objevila na internetu, začaly mi volat desítky prodejců, jak už se těší, a ať s nimi určitě počítám, že moc rádi přijedou. Také říkali, že už se nemůžou dočkat jak zákazníků, tak i ostatních prodejců. Je to taková komunita lidí, která se stýká každou sobotu, takže už se mezi sebou dobře znají. Probíhá mezi nimi i výměnný obchod, že když má jeden farmář klobásy a nemá česnek, tak dá druhému, který česnek má, klobásu, a on mu ho pak na oplátku věnuje. Návštěvníci už jsou také natěšení. Trochu se obávám náporu lidí, ale na druhou stranu tam nebude fungovat občerstvení, takže nebude moc proč a kde se dlouho zdržovat,“ uzavírá pořadatel.