Zajíci v tomto pásmu prý mohou být postiženi nebezpečnou brucelózou. Nákazu prokázala vyšetření jednoho na Karlovarsku uloveného kusu. „Choroba, která se u zajíců projevuje mimo jiné potraty, je přenosná i na prasata a onemocnět mohou také lidé. Jejím zdrojem bývá především infikovaná píce či stelivo. Nemocná zvířata se často stahují do stohů, ke stájím a vodním zdrojům. K infikaci člověka dochází například kontaminací rány při poranění – v kraji jsme ale takový případ ještě nezaznamenali,“ pokračoval Poláček.

Mimořádné opatření se prý týká spíše myslivců. „Je určeno především jim – běžné návštěvníky lesa v ničem neomezuje. Kdyby se myslivci rozhodli zajíce lovit, měli by provádět sérologická vyšetření všech slovených zvířat. Stejně by se měli zachovat, pokud najdou zajíce uhynulého, například sraženého autem,“ konstatoval.

Myslivci, kteří by si všimli podivně se chovajícího zajíce, mohou prý také požádat o jeho takzvaný sanitární odstřel. „Od příslušné obce s rozšířenou působností je povolení k odstřelu kusů s podezřením na nákazu možné získat po domluvě,“ uzavřel Poláček.

Nákaza bude prohlášena za zdolanou, pokud bude v ohnisku a ochranném pásmu v pozorovací době dvou let provedeno vyšetření všech ulovených zajíců s negativním výsledkem. V revírech s nízkým počtem ulovených zajíců k tomu postačí vyšetření alespoň deseti kusů.