Co budou radní města schvalovat
• Záměr prodat 483 bytů na Sylvánu nájemníkům.
• Novela zákona nedávno umožnila zkrátit 20letou lhůtu, po kterou musely zůstat byty nájemní, na polovinu.
• Teď je už prodej možný.  

„Konečné rozhodnutí, včetně toho, zda si třeba město nechá část bytů jako nájemních, bude pak na zastupitelích," prohlásila radní města pro nakládání s majetkem Helena Matoušová (ODS). Prodej bytů by měl probíhat ve vlnách do roku 2017.

Na Sylvánu jde o byty, které město postavilo před více než deseti lety a čerpalo na ně státní dotaci pro podporu bydlení. Podmínkou však bylo, že byty musí zůstat 20 let nájemními a nesmí se odprodat. Vloni to ale zmírnila novela zákona, která lhůtu zkrátila na polovinu. Případný prodej je tedy teď aktuální. „Máme anketu mezi nájemníky, podle které by měli o odprodej z valné většiny zájem," doplnila Matoušová.

Podle náměstka primátora Miloslava Šimáka (ČSSD) není proces administrativně jednoduchý. „Město čerpalo dva druhy dotace, je třeba nejdříve právně vyřešit smlouvy," vysvětlil Šimák.

Byty na Sylvánu dostali tehdy lidé do nájmu losem, protože zájemců bylo víc než bytů. „Pořizovací cena bytu 2+1 se pohybovala mezi 1,5 až dvěma miliony Kč," uvedl Vladimír Kaván z bytového odboru magistrátu. Vybraní nájemníci museli při převzetí splatit jistinu asi ve výši 130 tisíc Kč, další měsíční splátky byly vypočteny tak, že ze zhruba osmi tisíc korun šlo necelých pět tisíc na služby a údržbu, přibližně tři tisíce připadlo na splátku bytu.

Teď se rozhoduje o tom, za jakých podmínek si lidé budou moci byt odkoupit do osobního vlastnictví, jistina a splátky bytu by se jim měly odečíst.