„Nestačím ani doplňovat,“ dodala její kolegyně a znovu odjela do prodejny pro další várku pečiva. Festival Regionální potraviny přilákal na nádvoří Krajského úřadu ve Škroupově ulici stovky Plzeňanů. Včera tu navíc tu někteří regionální farmáři a výrobci dostali za své produkty ocenění.

„Je to asi tím, že jsou vyrobené z čerstvého mléka od našich krav zpracovaného přímo na farmě a bez konzervačních látek,“ odhaduje důvody svého úspěchu spolumajitelka Minimlékárny JOMA Jaroslava Martínková z Dolní Lhoty na Klatovsku. Právě tato firma uspěla hned se dvěma výrobky. Stejným úspěchem se může pochlubit i jihoplzeňský řezník Radek Herejk. „Už jsme třetí generace, která se zpracováním masa a výrobou uzenin zabývá,“ podotýká Herejk. Vítězné špekáčky jsou prý stoprocentně masové. „Všechny naše výrobky mají specifickou chuť,“ potvrzuje Herejkova sestra Ladislava. Celkem se letos do soutěže přihlásilo 21 výrobců se 61 produkty.

Vítězové mohou nyní používat u vítězného výrobku po čtyři roky označení Regionální potravina Plzeňského kraje. „Chceme podporovat malé výrobce, kteří mají chuť dělat své produkty poctivě a řádně,“ tvrdí hejtman Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že pro příští rok vznikne grantové schéma se sumou do tří milionů korun. Peníze půjdou hlavně na propagaci malých výrobců.

Festival, v jehož rámci je možné nakoupit regionální potraviny a výrobky na farmářských trzích, probíhá i dnes až do 18 hodin. „V sobotu sem navíc přijedou prodejci vajíček a také dalších sýrů,“ slibuje Tomáš Popp ze sdružení ENVIC.

Regionální potravina 2011 - vítězové

Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas: Přešínský špekáček (Řeznictví a uzenářství Herejk, s. r. o.)
Masné výrobky trvanlivé: Přešínská klobása (Řeznictví a uzenářství Herejk, s. r. o.)
Sýry, včetně tvarohu: Přírodní sýr (Minimlékárna JOMA)
Méčné výrobky ostatní: Kysané mléko (Minimlékárna JOMA)
Pekařské výrobky, včetně těstovin: Víkendový chléb (PEKO – Němečková, s. r. o.)
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek: Oříškový rohlíček (Západočeské konzumní družstvo Sušice)
Alkoholické a nealkoholické nápoje: Purkmistr tmavý ležák 12° (LUKRÉCIUS, a. s.)
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Kysané zelí (Josef Krůs a syn)
Ostatní: Tolstolobik uzený porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy, a. s.)

Sobotní program

Nádvoří:
10 – 18h – Farmářský trh s regionálními produkty

Hlavní pódium: (moderuje Petr Vacek)
10 – 11h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová
13 – 14h Jan Horký – regionální potraviny na českém stole (kuchař roku 2008)
14 – 15h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova
15 – 16h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová
17 – 18h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova

Přednáškový sál:
10 – 11h Přírodní zahrady na balkonech, lodžiích a v truhlíku za oknem (Mgr. Alena Lehmannová)
13 – 14h Jak funguje komunitou podporované zemědělství? (Mgr. Jan Valeška, PRO-BIO LIGA)
16 – 17h Chemie v potravinách (MUDr. Miroslav Šuta)

Průběžně: aktivity pro děti i dospělé, prodej regionálních potravin, občerstvení

Kurzy vaření z regionálních produktů

proběhnou dva kurzy se shodným obsahem zaměřené na regionální potraviny a jejich využití v kuchyni
Dopolední kurz - 9:00 – 12:00h
Odpolední kurz - 13:00 - 16:00

lektor kurzů: Martin Havlík, šéfkuchař skupiny Janák Bros, který je zastáncem moderního trendu využívání lokálních surovin k přípravě pokrmů.

Kurzy vaření z regionálních potravin se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory).