Podle prvních okamžitých výsledků by mohlo jít o látku na bázi kyanidu. Velící důstojník pražských hasičů Antonín Šustr ČTK sdělil, že zásilka obsahovala dvě ampule s podezřelou látkou a hasiči je v úterý předali Státnímu ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany.

Zásilka byla okamžitě prozkoumána na přítomnost výbušniny a nyní ji prověřuje laboratoř. „Ihned poté co obálka prošla kontrolou na nástražný výbušný systém a co byla látka objevena, byl podezřelý obsah dán do neprodyšného obalu. Poté byla přivolána policie spolu s hasiči," uvedl Chovanec v tiskové zprávě. Podle něj nikdo z pracovníků nebyl ohrožen a není nutné zpřísňovat bezpečnostní postupy. Vnitro pouze uvědomí ostatní ministerstva o podezřelé zásilce a podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zásilky s bílým práškem obdržely některé úřady včetně Hradu už v září. Podle prezidenta Miloše Zemana byl tehdy dopis napsán ve jménu Islámského státu a protestoval proti české zbrojní pomoci iráckým Kurdům. Podle dnešního vyjádření ministra Chovance není pravděpodobné, že by šlo o stejného pachatele jako tehdy. „Látka je naprosto jiná, v obálce nebyl průvodní dopis," řekl ministr České televizi. „Musím nicméně vzít v potaz, že jsme na ministerstvu vnitra udělali mnoho důležitých rozhodnutí a začali zločincům šlapat na paty. Například jsme začali bojovat s drogovou mafií nebo jsme podpořili kurdské kolegy v boji proti Islámskému státu," uvedl Chovanec v tiskové zprávě.

Zásilky s podezřelým obsahem se začaly celosvětově šířit po teroristických útocích na USA v roce 2001 a vlna se nevyhnula ani České republice. Za rok 2001 lidé oznámili hasičům 5000 dopisů a balíčků, které vzbuzovaly podezření. Zásilky se objevovaly v menším počtu i v dalších letech a podle dostupných informací žádná z nich neobsahovala nebezpečnou látku.