„Sommelierství mě baví. Často znalosti o víně využívám i v praxi. Kamarádi mě někdy dokonce schválně zkouší tak , že mi nalejí víno z láhve, abych neviděla její etiketu,“ říká Radka. Víno má ráda. Přednost dává bílému. „Je lehčí a dá se pít déle,“ směje se. Jejím favoritem je v současné době odrůda Tramín červený.

Radka studuje čtvrtý ročník oboru hotelnictví a turismu. „Baví mě to a určitě bych v této oblasti chtěla i pracovat,“ dodává.

Své znalosti využila i v soutěži Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2009 junior, která se konala včera na její škole. Do finále se ale nakonec nedostala. „Bylo to hlavně kvůli testu, byl hodně přísný, na tom jsem ztroskotala. Poznávání bylo v pohodě, ukázka servírování také. Někteří soutěžící třeba ani nedokázali otevřít láhev,“ popisuje svoje dojmy z klání mladých sommelierů. Vítězství ve dvanáctém ročníku si z Plzně odvezl Jiří Beer z hotelové školy v Mariánských Lázních. Soutěže se zúčastnilo 29 studentů z 11 škol. „Akce pomáhá vychovávat novou generaci sommelierů, což nejen přispěje k potřebné profesionální úrovni v oboru, ale ve výsledku bude znamenat i zlepšení kultury stolování,“ uvedl prezident Asociace sommelierů ČR Martin Pastyřík.

Sommelier je gastronomický odborník - specialista na víno a ostatní nápoje a na kombinace pokrmů a nápojů. Název vznikl z provensálského dialektu „Saumier“ muž zodpovědný za zvířecí potah, který dopravoval víno.