Už jednou tam visela, vedení borské věznice ji ale nechalo odstranit jako neoprávněnou. Teď se pokus s jejím pověšením zopakuje. Jde o tabulku s připomínkou, že za zdmi káznice byl vězněn Václav Havel, pozdější prezident. „Vlastně prrrezident se třema r vzhledem k jeho ráčkování," usmívá se senátor a slovanský starosta Lumír Aschenbrenner (ODS).

Právě on a skupina jeho přátel včetně divadelníka a vysokoškolského pedagoga Romana Černíka, grafika Jana Košťála a dalších, iniciovali akci před dvěma lety i letos. Desku chtějí pověsit 5. října, v den Havlových nedožitých 80. narozenin.

Nebude chybět červené srdíčko

Bude z upravené oceli o rozměrech 60x40 centimetrů, s datem uvěznění 30. 7. 1981 – 28. 1. 1983 a číslem 2789, které dostal Václav Havel na Borech přiděleno. A také s nezbytným červeným srdíčkem, které ke svému podpisu připojoval.
Tentokrát už by neměla věznici tabulka vadit. Aschenbrenner šel oficiální cestou povolovacích razítek, vyjádření a stanovisek. „Chtěli vědět, jak bude vypadat i kdo bude jejím dárcem," poznamenal k úřední mašinerii.

Dokonce oslovil i Nadaci Vize, zda k tomu nemá nějaké připomínky. „S radostí souhlasím s vaším záměrem. Velmi mě vaše iniciativa potěšila a považuji ji za vynikající nápad. Pokud to bude možné, ráda bych se slavnostního odhalení desky osobně zúčastnila," odepsala Dagmar Havlová. Je možné, že se při odhalení desky objeví také kardinál Dominik Duka, kterého tu komunisté rovněž věznili.

Samotné dílo vytváří akademický sochař František Bálek. „Chtěl jsem hodně rezatou desku, do níž se písmena vypálí, takže budou působit jako díry. Deska se pak opískuje, pozinkuje a zabarví načerno. Původně mělo ráčkující r v nápisu vibrovat, což byl nápad Honzy Košťála, ale po zralé úvaze to bude ztrojené r s červeným havlovským srdíčkem a ostatným drátem," popisuje Bálek návrh.

Havlova věznice?

Kdo dílo zaplatí? Aschenbrenner odhaduje jeho cenu na 60 tisíc Kč, sám dává pět tisíc. „Zatím máme asi 15 tisíc, pokud by se někdo chtěl přidat, může. V nejbližší době zveřejníme, jakým způsobem," dodává Aschenbrenner.

O pojmenování budovy či prostranství po Václavu Havlovi se vedly debaty už od jeho smrti. Tehdejší primátor Martin Baxa (ODS) nejdříve podporoval ideu pojmenovat po něm nové divadlo, ale upustil od toho ve chvíli, kdy se ukázalo, že nápad naráží u nemalé části zastupitelstva i veřejnosti.

Ludvík Rösch (Občané patrioti) navrhoval přejmenování náměstí Míru nebo kulturní fabriky na Světovaru. Aschenbrenner tehdy zastupitelům navrhl pojmenovat věznici na Borech. Nic z toho se neuskutečnilo.