Dvacátého veletrhu fiktivních firem, který začal včera 
a dnes pokračuje právě na Střední průmyslové škole dopravní v Plzni, se účastní 24 fiktivních firem, které si vytvořili studenti středních škol ze sedmi měst západních Čech.

„Jsme první plzeňská fiktivní banka," uvedl Zdeněk Katera ze třetího ročníku Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni. „Obcházíme ostatní firmy a nabízíme jim služby, které by se jim mohly hodit. Bez nás by totiž málokterá firma mohla fungovat," doplnila studentka Edita Hirschauová.

Fiktivní firmyStudenti si musí založit firmu 
s konkrétním zaměřením. Oficiálně se zaregistrují a určí si jednotlivé funkce. Následně obchodují s fiktivním zbožím a penězi, vedou účetnictví a snaží se fungovat v pracovním kolektivu. Na veletrhu nejen prezentují svoji firmu, ale učí se také s obchodovat mezi sebou.

„Jmenujeme se Muffineria, jsme firma z Písku a specializujeme se na výrobu muffinů, což jsou malé sladké dezerty, které pocházejí z Ameriky. 
Z čeho se muffiny vyrobí, záleží na zákazníkovi, na jeho přáních a potřebách, není například problém vyrobit bezlepkové muffiny," představila studentka druhého ročníku Obchodní akademie v Písku Kateřina Němcová.

Další firmou je autoškola. „Pro nás je důležitý individuální přístup, nabízíme také školu smyku. Připravili jsme vánoční balíček, ve kterém máme řidičské průkazy skupiny A, B a C s 20procentní slevou," uvedl student prvního ročníku Střední školy živnostenské v Sokolově.

Cílem projektu je poskytnout studentům zkušenosti 
v oblasti podnikání. Musí si založit firmu, která se specializuje na určitou činnost. Následně obchodují s fiktivním zbožím a penězi, vedou účetnictví a snaží se fungovat v pracovním kolektivu.