Mezi nimi byla i rodina Blahovcova z Plzně. „Moc se nám tady líbí výzdoba, jak je vše hezky připravené," říká maminka malé Natálky, jež si nejvíce užila plnění úkolů, které byly nejen pro malé návštěvníky připravené. Například počítání zvonečků skrytých v komnatě královny. Kdo našel všechny, mohl si pro štěstí zazvonit na zvonek největší. „Je příjemné dostat se od pohádek a televize," dodává Blahovcová s tím, že na hrad se rodina vydala procházkou ze Starého Plzence.

Letošní rok se Radyně o Vánocích otevřela už potřetí. „Tímto vánočním podvečer se snažíme hrad zpopularizovat. Mezi ostatními je takovou Popelkou, nikdy se tu nic nenatočilo. Rádi bychom Radyni vrátili její lesk, který ve své době měla," říká za členy organizujícího občanského hnutí Hůrka a Radyně Václav Fišer, který se při této příležitosti proměnil v Karla IV., a dodává, že Radyně už není jen rozhlednou, jak si mnoho lidí myslí. „Ve věži máme tři krásné zastřešené síně, na jaře v jedné z nich přibude model hradu," láká návštěvníky Fišer.

Hned v první z komnat se příchozí mohli na výstup posilnit domácím cukrovím, svařákem či čajem a vyslechnout si pověst o Radoušovi. V posledním z pater na ně pak už čekal samotný král Karel IV. se svou čtvrtou manželkou Alžbětou Pomořanskou.