Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spjat nejen s lidovou pranostikou o bílém koni, ale v posledních letech také s obnovenou tradicí svatomartinského vína a husou.
Spousta restaurací svatého Martina neignoruje a už několik dní před 11. listopadem lákají na husí speciality a mladá vína. „Vína jdou v té době více na odbyt, hlavně k menu," upozornila manažerka restaurace Saloon Roudná Vendula Kaasová. Svatomartinské jídelní menu si v Saloonu Roudná můžete vychutnat od 11. do 15. listopadu.
Restaurace hotelu U Pramenů zve na svatomartinské speciality ve středu od 11 hodin otevřením vína z podzimní sklizně. Vychutnat si budete moci z nabídky až třiceti druhů vín. Například Müller Thurgau, Frankovku, Svatovavřinecké nebo Muškát moravský.
Menu Saloon Roudná
Svatomartinské menu 11. až 15. listopadu
Slepičí vývar s droby a domácími nudlemi – 45 Kč
Husa pečená na hruškách, červené zelí s brusinkami a chlupaté knedlíky – 235 Kč
Jablko v županu s vlašskými ořechy, rozinkami a vanilkovou omáčkou – 65 Kč
Svatomartinská vinařská tradice sahá do dob císaře Josefa II. Začátkem listopadu totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a některá vína už tou dobou ve sklepě nebývala, a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. Podle termínu koštování se tato vína začala nazývat svatomartinská. Svatomartinské období bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí před dobou klidného adventu spojeného s půstem.
Ke svátku svatého Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená husa. Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou lze najít ve dvou legendách. Podle první husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že za to pykají na svatomartinském pekáči.
Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily. Nicméně v tu dobu byly husy nejen vykrmené na zimu, ale také měly nejprachovější peří.
Svatomartinská tradice se postupně vyvíjela a po ústupu zažívá v poslední době opět vzestup. V Plzni se už od minulého týdne do čtvrtka konají Martinské trhy. Ve Všerubech si 11. listopad připomněli už v sobotu slavnostmi, během nichž došlo na žehnání vína a nechyběly stánky s řemesly a občerstvením.
Recept šéfkuchaře
Restaurace hotelu U Pramenů připravuje dva druhy husy:
1. Svatomartinská husa s jablky a medem
Husu den předem očistíme, nasolíme, okmínujeme a necháme v chladu. Druhý den připravíme směs z ovoce: Pokrájená jablka i se slupkou, sušené švestky, rozmarýn, tymián, brusinky, med, posekané očištěné šípky. To vše promíchat a zalít trochou červeného vína.
Touto směsí husu naplníme, zašijeme a pomalu pečeme na 80 stupňů. Po hodině zvýšíme teplotu na 110 stupňů, husa se otáčí a peče velmi pomalu. Z výpeku pak děláme zahuštěnou šťávu. K huse se podává červené zelí s brusinkami a trochou šípkové marmelády a domácí chlupaté knedlíky.
2. Pomalu pečená husa, kysané zelí, lokše
Husu den předem očistíme, nasolíme, okmínujeme a necháme v chladu. Měla by být křehčí. Druhý den ji dáme na pokrájenou cibuli a pomalu pečeme na 130 stupňů. Z výpeku pak děláme zahuštěnou šťávu. K huse podáváme kysané zelí připravené na sladko a bramborové lokše (tenké bramborové placky z hladké mouky, pečené na sucho).
Jak slavíte svůj svátek?
Martin Kuna, ředitel útulku
Neřeším to, protože nejsem oslavovací typ. Doteď jsem svátek husou a vínem neslavil. I když jste mě trochu nahlodal a mohl bych to letos koneckonců zkusit. Husu asi ne, protože zdravá výživa je zdravá výživa, ale proč nezkusit to vínko.
Martin Stránský, herec
Slavím prací. K huse se nedostanu, tedy alespoň ne 11. listopadu. Když je příležitost, tak si dám růžové víno. Mám to tak od té doby, co se svatomartinská tradice začala vracet. Podle pranostiky čekám každý rok na sníh. Ale doufám, že letos nenapadne, protože nemám ještě přezuto.
Martin Zrzavecký, primátor Plzně
Svátek samozřejmě slavím. Nicméně moc na bujaré oslavy nejsem. Ono také v pozici primátora toho volného času moc nezbývá. Určitě ochutnám první letošní víno, které má být výjimečné. No a na husičku už se také těším.
Martin Šetlík, trenér házenkářů Talent M. A. T. Plzeň
Svátek 11. listopadu slavím husou. Víno si dávám podle toho, jestli někam jedu. Už to bude pár let, co svátek slavím tímto způsobem. U nás ve Starém Plzenci máme svatomartinské hody.