Lidé s chřipkou a nachlazením začínají plnit ordinace praktických lékařů. Ti doporučují očkování, na které je teď nejvyšší čas. Chřipková sezona totiž začíná obvykle v říjnu nebo v listopadu.

„V posledních dvou týdnech už je znát nárůst pacientů, kteří přicházejí s virózou nebo chřipkou," uvedla praktická lékařka Petra Kaupeová. Také Miroslava Houšková pociťuje větší nárůst nemocných. „Hlavně tento týden chodí hodně pacientů," dodala praktická lékařka. Ve druhé polovině října nebo během listopadu už obvykle začíná chřipková epidemie.

Před chřipkou ochrání očkování, na které je právě nejvhodnější doba. Začne totiž působit za dva týdny. „Až bude chřipková epidemie v plném proudu, bude na očkování pozdě," upozornila Kaupeová, která očkování určitě doporučuje.

Podceňuje se
Chřipka je u nás stále podceňována, bývá bagatelizována a často mylně zaměňována s běžným nachlazením. Od něj se ale liší především vysokými horečkami, zimnicí, třesavkou, bolestí kloubů a svalů a výraznou únavou. Zvlášť nebezpečná je chřipka pro rizikové skupiny – seniory, malé děti, chronicky nemocné, těhotné ženy, kuřáky či obézní jedince.

Poměrně hodně pacientů se prý nechává očkovat. „Sama zvažuji, že se nechám naočkovat," řekla Houšková. Lidem nad 65 let hradí očkování zdravotní pojišťovna, stejně tak diabetikům a pacientům s chronickým onemocněním srdce nebo ledvin. Jinak je cena individuální a každý lékař si ji může určit sám. „Skládá se z ceny vakcíny a samotné aplikace, u nás je to 240 Kč," vypočítala Kaupeová. Očkování provádí praktičtí lékaři nebo očkovací centra.

Lékaři nedoporučují očkování pouze lidem s poruchou imunity. Jinak žádná obecná kontraindikace není. Větší opatrnosti by ale měli dbát lidé, kteří už v minulosti prodělali alergickou reakci na nějaké jiné očkování. O tom musí lékaře informovat.

Aplikuje se pouze jedna injekce, která působí na danou sezonu, další rok se musí lidé nechat očkovat znovu. „Chřipkových virů je celá řada, proto je na příslušnou sezonu vyrobena vždy jiná vakcína," vysvětlila Kaupeová. Každý rok je vakcína zaměřena na tři hlavní kmeny, jejichž výskyt se nejvíce předpokládá. Viry totiž hodně mutují a mění se antigenní vlastnosti. „Nejedná se tedy o přeočkování, ale o očkování nové," dodala Kaupeová.

Plná imunita nastane po dvou týdnech od aplikace. „Pokud se stane, že pacient onemocní chřipkou dříve, než za dva týdny od očkování, tak by měla mít teoreticky lehčí průběh, než obvykle," uvedla lékařka. Záleží také na imunitě. Obecně platí, že čím jsou lidé starší nebo více nemocní, tím je jejich imunita slabší.

Plzeňský kraj měl v loňské sezoně nejvyšší počet pacientů s chřipkou v první polovině února, a to 2 121 nemocných na 100 tisíc obyvatel.