„Podle odhadu Unie výrobců lihovin se podíl černého trhu pohybuje kolem 20 procent. Je to vysoké číslo. Prodeje poctivých producentů ale nijak výrazně neklesají,“ říká generální ředitel společnosti Stock Plzeň Petr Pavlík. Nicméně informace o prodeji nelegálních lihovin jsou teď podle něho častější, než tomu bylo dříve. „Vidíme tedy rostoucí trend,“ dodává Pavlík.

Riziko, že panák, který si dáte, nebude kvalitní originál, je také při konzumaci rozlévaných lihovin v některých restauracích. To potvrzuje tisková mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. „Je velmi těžké kontrolovat, zda někdo do otevřené láhve, která už nemá kontrolní pásek, nedoplňuje alkohol z nezdaněných zdrojů,“ sděluje.

Od začátku roku zajistili celníci na území Plzeňského kraje 34 litrů nelegálních lihovin. V Karlovarském kraji to bylo 306 litrů. „Týká se to převážně tří druhů lihovin. Podle etiket to jsou Originál vodka a Tuzemák od výrobce likérka Drak a o Stroh 80,“ uvedla mluvčí. Objeveny byly v řadě případů, ale většinou jen v několika kusech, zejména ve večerkách a v areálech příhraničních tržnic. Největší úlovek za poslední dobu se celníkům v západních Čechách podařil na parkovišti v Chebu. V jednom nákladním voze bylo najednou zajištěno třiadevadesát litrů lihovin. „To je ale výjimečný případ. Výsledky kontrol na západě Čech nenaznačují alarmující výskyt nelegálních lihovin,“ dodává Blahutová.

Výrobci lihovin se proti padělání brání různými způsoby. „Klíčová je samotná receptura a vstupní suroviny, které jsou poznat v chuti výrobku. Další důležitou bariérou jsou originální ochranné prvky, které výrobci používají pro ochranu svých značek. Například v případě Fernetu Stock se etikety s plasticky vystupujícím logem tisknou až v Itálii, speciální dlouhé uzávěry umí vyrobit jen jedna firma v Evropě,“ vysvětluje Pavlík.