Návštěvníci mohli při promenádě potkat dámy i pány v dobových oblecích, poblahopřát dorazili i vojáci 35. pěšího pluku z Plzně a Emil Škoda. Ten předváděl funkční parní modely a atraktivní ukázka přitáhla řadu zvědavců. Na modelech, z nichž řada byla sto let starými originály, mohli vidět, jak pára uměla rozpohybovat elektrárnu, kovárnu, pivovar, automobil Škoda Sentinel či lodě na přilehlém rybníku. „Modely se mi moc líbily a ještě jsem si mohl zapískat na parní píšťalu,“ těšilo šestiletého Adámka.

Na akci pořádanou spolkem šermířů a přátel historie Plzeňští a Plzeňským landfrýdem předvedli své umění také kejklíři, tanečnice a šermíři, kteří sehráli scénku se zatčením zlosyna Janečka, dopadeným nedaleko Kozlu právě v roce 1871.

Lidé mohli ochutnat i dobové pokrmy, třeba taštičky plněné telecím masem, tvarohem a špenátem. „Recepty jsme zrekonstruovali na základě nalezených dokumentů a v budoucnu chceme připravit pro veřejnost degustační akce s těmito pokrmy,“ uvedl kastelán Kozlu Jan Polívka.

Pohrát si se světelnými efekty mohou v areálu DEPO2015 v Plzni návštěvníci nového digitálního hřiště Blik Blik. Do 23. srpna nabízí čtrnáct atrakcí od domácích i zahraničních umělců.
Blik Blik, světlo se ovládá zvukem i pohybem