Politici budou přihlížet slavnostnímu aktu přímo ve Vladislavském sále, Zemanovi příznivci na nádvoří.

Regionální pobočka Strany práv občanů Zemanovci vypravuje na slávu do Prahy speciální autobus. Asi nebude úplně plný.

„Původně byl zájem větší, ale někteří lidé se odhlásili kvůli chřipce, jiní kvůli počasí," řekla krajská šéfka Zemanovců Dita Portová. Celá akce bude jistě náročná: první účastníci musí nastoupit v Sušici už ve čtyři hodiny ráno, o hodinu později staví autobus v Klatovech a v Plzni před šestou.

„Pak už jedeme rovnou na Prahu. Inauguraci budeme sledovat na 3. nádvoří Pražského hradu na velkoplošné obrazovce, kam bude přenášena z Vladislavského sálu," potvrdila Portová. V 11 hodin uvidí také vojenskou přehlídku. Do Prahy prý jedou senioři i mladí rodiče s dětmi. Budou prý mít na krku šály v barvě trikolory. A také placku s Milošem Zemanem na kabátech. „Nic ale není povinné, jak kdo chce," dodává Portová.

A kdo se nebude muset tlačit v davu a mrznout venku? Oficiální pozvánku dostal plzeňský hejtman i primátor a samozřejmě všichni poslanci a senátoři, přijít neodmítl nikdo. „Jsem zvědavý, na Pražském hradě budu v těchto prostorách poprvé," přiznal hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Rovněž primátor Martin Baxa (ODS) potvrdil, že se inaugurace zúčastní rád, i vzhledem k atmosféře a rituálům, které budou ceremonii provázet. „Obdržel jsem rovněž pozvání do Španělského sálu na přátelské setkání. Rád se s panem prezidentem osobně pozdravím," dodal Baxa.

A kdo bude první muže kraje a města doprovázet? Nikdo. Pozvánka, kterou dostali, platí jen pro jednu osobu. Předepsán je tmavý oblek nebo uniforma pro pány, vycházkové šaty pro dámy. Na židli ve Vladislavském sále je třeba sedět deset minut před desátou, kdy inaugurace začíná.