I takové delikatesy budou moci Plzeňané ochutnat od patnáctého ledna do patnáctého února. Uskuteční se tu totiž akce s názvem Grand Restaurant festival.

„Jedná se o druhý ročník. Loni byla dějištěm pouze Praha, tentokrát jsme to rozšířili do dalších sedmi měst,“ říká organizátor akce Pavel Maurer.

V západočeské metropoli je do projektu zapojeno pět restaurací – Aberdeen Angus Steak House, Budino, El Cid, El Cid Corso a Golden Fish. Podmínkou je, že podnik musí být uveden v tištěné nebo internetové verzi prestižního průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant. V aktuálním vydání je jich tam z Plzně deset. Organizátoři se pro festival snažili udělat reprezentativní výběr.

V každé z restaurací bude jiné festivalové menu, složené ze tří chodů. Musí být zastoupena kategorie Mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a regionální či národní specialita.

„K tomu, aby se lidé mohli akce zúčastnit, musí mít zakoupenou festivalovou ochutnávku na příslušný den a čas. Prodej je možný pouze prostřednictvím internetových stránek www.grandrestaurantfestival.cz,“ vysvětluje Maurer.

Ochutnávky jsou v rozmezí od dvou set do šesti set korun. „Cílem je zprostředkovat zákazníkům jídla za výhodnější ceny, než tomu je v těch jednotlivých restauracích běžně. Je to tak, že my restauratérům dodáme hosty a oni musí zlevnit,“ popisuje filozofii festivalu jeho pořadatel.

Prvního ročníku, který byl vyhrazen hlavnímu městu, se ochutnávek zúčastnilo přes sedm tisíc lidí a utratili čtyři a půl milionu korun.