Sedm týmů složených ze zdravotníků, hasičů a záchranářů z celé republiky už to vědí. Přesně takovou situaci totiž v úterý nacvičovali v Plzni u Boleváku.

Cvičení zaměřeného na tuto mimořádnou situaci se zúčastnili i členové DESOP ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. „Náš úkol byl asistovat na stanovišti, kde hypoteticky při natáčení přírodovědeckého dokumentu krokodýl amputoval ruku dítěti a došlo k uštknutí otce rodiny jedovatým hadem," popisuje šéf stanice Karel Makoň. Dodal, že byl velmi překvapen profesionálním přístupem a nasazením všech soutěžních týmů.

Soutěžilo se potmě, bez znalosti situace, ale také na čas. Hodnotila se odbornost, vyhodnocení situace, postup, zajištění pacientů a podobně. „Zatímco krokodýla představovala pouze atrapa, na place bylo několik živých hadů," podotkl Makoň.

Karel Makoň pro své profesionální kolegy připravil také praktický kurz zaměřený na manipulaci s volně žijícími zvířaty. Stejnou přednášku si může poslechnout i široká veřejnost. I s praktickou ukázkou je připravena na tuto sobotu od 15 hodin v sokolovně na Roudné.