Před třemi lety Západočeské muzeum (ZČM) v Plzni otevřelo expozici Pohledy do minulosti Plzeňského kraje a nyní k ní vydalo katalog s názvem Pravěk a raný středověk jihozápadních Čech. „V katalogu publikuje nejnovější poznatky o pravěkých a raně středověkých dějinách, tedy do 10. století, na území Plzeňského kraje, které jsme získali na základě archeologických výzkumů během uplynulých zhruba dvaceti let," uvedl František Frýda, ředitel ZČM. Připomněl, že katalog vychází nejen česky, ale také v angličtině a němčině.

Katalog značně rozšiřuje informace, které divák získá při návštěvě expozice. Přidány jsou například kapitoly o historii archeologického bádání v regionu či o metodice archeologického výzkumu.

„Publikace má 168 stran a na tři sta barevných fotografií a obsahuje také mapky řady nejvýznamnějších archeologických lokalit," uvádí Milan Metlička, hlavní autor katalogu, archeolog a vedoucí Prehistorického oddělení ZČM.

Mezi nejunikátnější zdokumentované předměty patří např. neolitická plastika ženy, tak zvané vochovské venuše, nebo bronzový štít z Plzně – Jíkalky.

V publikaci jsou však zaznamenány i nejnovější archeologické nálezy, např. laténský kostrový hrob, jenž byl v Radčicích odkryt teprve loni.

Katalog Pravěk a raný středověk jihozápadních Čech vyšel za podpory Plzeňského kraje. České vydání má náklad pět set kusů a jeho cena činí dvě stě padesát korun. Anglická a německá mutace mají náklad po dvě stě padesáti kusech a cena německého vydání je čtyři sta padesát korun, anglického čtyři sta korun.

„Pokud bude zájem, není problém všechna vydání nechat dotisknout," poznamenává František Frýda.