Při běžné procházce se psy napadl před měsícem u Drahotínského rybníka u Plzně pejskaře (58) bobr. Na muže a jeho psy zaútočil zpoza křoví a zakousl se mu do ruky. K tomu se mu ještě drápy zadních nohou zaryl do stehna a způsobil mu tak hluboké a silně krvácející rány. Zraněný se musel doplazit k blízké chatě, kde mu místní poskytli první pomoc a zavolali záchrannou službu.

Karlu Makoňovi ze Záchranné stanice živočichů v Plzni se nezdálo, že by za útokem stál opravdu bobr, a tak začal neobvyklý případ vyšetřovat. „Na základě získaných informací jsem hledal nutrii, která je bobru podobná a na lidi poměrně často útočí,“ vypráví Makoň.

Na místo incidentu instaloval odchytovou past v případě, že by se zvíře na ‚místo činu‘ vrátilo. „Druhý den ráno jsem se k rybníku vrátil a past našel prázdnou. Rozhodl jsem se tedy pečlivě zkoumat břehy rybníka. Žádné stopy po nutrii jsem ale neobjevil,“ rozvádí.

Ještě téhož dne se na lokalitu vrátil s kánoí, aby prověřil situaci z vodní hladiny. Žádné stopy nenacházel, dokud nezamířil do zadní části rybníka. Tam našel stopy potvrzující přítomnost alespoň jednoho bobra evropského. Pomocí nalíčené fotopasti pak odhalil i druhého.

Podle Makoně jsou obě zvířata ve výborné kondici. Ani jedno zvíře nejeví žádné známky atypického chování a pro místní obyvatele nepředstavují žádné riziko.

„K pokousání muže pravděpodobně došlo v momentě, kdy se před bobrem snažil své psy uchránit, a dostal se do prostoru mezi zvířata anebo bobra a jeho únikovou cestu do vody. V takovémto případě je pak velice pravděpodobné, že bobr v krajní nouzi na muže zaútočil a pokousal ho,“ uzavírá Makoň.

Loosův interiér v domě na Klatovské 19 s krbem a posuvnými dveřmi do hudbeního salonku.
Loos a Patton budou mít expozici po vojácích