„Bylo to v létě, bylo vedro a já jsem se snažil být co nejpřipravenější. Dal jsem PET lahev s vodou do lednice a připravil jsem kávu do termosky, abych předešel prostojům. Když ředitel přišel, zeptal jsem se, co si dá, a on že vodu a kávu. Tak jsem měl radost, že jsem to odhadl. Jenže když jsem pak otevíral láhev s vodou, tak vyprskla a byli jsme oba mokří. A tenhle trapas nakonec přispěl k tomu, že padlo napětí a přešli jsme do osobní komunikace," dokončuje. Asfalt nakonec dostal a pracovníci firmy chodili na hřiště hrát fotbal.

Právě Karel Ženíšek, muž který shání finance na chod Salesiánského střediska v Lobzích, získal v pátek nejvyšší ocenění Zlatý anděl, kterým město děkuje dobrovolníkům a pracovníkům v sociálních službách. „Za svou dlouholetou obětavou činnost související se službami pro děti a mládež ze sociálně znevýhodněného prostředí a mimořádný přínos sociálním službám města Plzně," ocenila Ženíška porota.

Salesiánské středisko nabízí jak vzdělávání, tak právě sociální služby, mimo jiné nízkoprahový klub.

Ženíšek pracoval 25 let jako technolog ve Škoda ETD, odkud, jak sám říká, si přinesl řadu dovedností. „Konstruktér něco namaloval, já jsem navrhl, jak se to bude vyrábět, a někdo jiný to vyrobil, takže to byla kolektivní práce."

Odešel po roce 1992, kdy mu zakladatel střediska Michal Kaplánek nabídl místo tajemníka, který by se staral ve středisku o všechno. Později začal hledat sponzory a sháněl i peníze na přestavbu objektu střediska. „Je to vždycky velká nejistota, jestli seženeme tolik peněz, abychom pokryli výdaje," říká dnes, ale zároveň doplňuje: „Máme velký okruh individuálních dárců, kteří by nás v nejhorším snad podrželi.