Menší radost však mají záchranáři. „V tomto období očekáváme nárůst dopravních nehod, při kterých dojde ke zranění motocyklisty,“ řekla mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.

„Je to skvělé, že je teplo a můžu se parádně projet. Těšil jsem se na to celou zimu. Na motorce je to mnohem lepší, než v autě. To se nedá srovnat. Na některá místa, kam můžu vyjet na motorce, bych se s autem nedostal. Vždycky jsem si přál mít pěknou mašinu a jezdit na ní se svou holkou,“ zdělil motorkář Jan Krnáč.

Se začátkem sezony souvisí i údržba strojů. Doladit drobnosti, svůj stroj řádně seřídit anebo dokoupit nové náhradní díly je nyní nezbytností. „Že začala sezóna je hodně znát. Máme mnohem víc zákazníků,“ řekl jeden z prodejců náhradních mocyklových dílů Roman Klik z AM auto – moto. „Největší zájem ovšem očekáváme až v květnu,“ upozornili nás v prodejně motocyklů Honda a Yuki.

Velkou radost z motorkářů na silnicích nemají řidiči automobilů. V jejich řadách mají motocyklisté pověst riskujících jednotlivců. Podle statistik však řidiči automobilů mají na svědomí nejvíce nehod jednostopých vozidel.

„Motorkáři, ale i cyklisté by neměli zapomínat na ochranné pomůcky, které jsou velmi důležité a mnohdy zachrání i jejich život,“ varovala Ptáčková.

Úřední statistiky zatím alarmující nejsou. Policisté však nárůst nehod, ve kterých budou motocyklisté figurovat, také předpokládají. „V prvním čtvrtletí letošního roku došlo v Plzni ke čtyřem nehodám motocyklů. V loňském roce jsme jich zaznamenali na území Plzně 16, z toho jeden řidič zemřel a 11 jich bylo zraněno,“ řekla policejní mluvčí Martina Hábrová.

„Minulý týden záchraknka vyjížděla ke dvěma nehodám motocyklistů. Jeden z nich byl těžce zraněn, a do nemocnice ho dopravil vrtulník,“ dodala Ptáčková.