Moštárny - výběr
• Dýšina – mezi základní školou a jídelnou. 3 Kč/kg jablek, každé pondělí až do konce listopadu a jedenkrát před Vánoci,
• Plzeň–Roudná, K Ráji 27 – neděle 15 – 18 h., středa 17 – 18 h. 4 Kč/kg ovoce,
• Radobyčice – každou neděli 3 Kč/kg jablek. 

„Letošní sezona bude oproti loňsku hodně silná, protože se urodilo hodně jablek. Od poloviny září moštujeme každé pondělí a za den lidé přivezou kolem deseti metráků jablek," řekl Jiří Krejzar, majitel moštárny v Dýšině.

Z metráku jablek se dá vylisovat až 80 litrů moštu. Záleží na odrůdě. Nejlepší jsou podzimní jako jsou Ontario či Idared. „Letní žlutá jablka nejsou příliš ideální. Zákazníci jsou pak překvapení, že z nich nemají takové množství moštu, jaké očekávali," dodal Jiří Krejzar.

Suma za moštování jablek se různí. Moštárna ve Šťáhlavech chce za litr moštu osm korun, pokud si přivezete svoji PET lahev. „V případě, že zákazník bude chtít pasterizovaný mošt do skleněných lahví, zaplatí za litr 14 korun," řekl Vladimír Ilgner s tím, že z deseti kil jablek je zhruba sedm litrů moštu.

Jablka sem dovážejí převážně rodiny, které mošt použijí k vlastní spotřebě. „Jedna rodina přiveze průměrně padesát kilo," uvedl Ilgner.

V Radobyčicích moštují jablka místní zahrádkáři. „Letos jsme začali 21. září a jedeme každou neděli," řekl předseda zahrádkářů Stanislav Honzík.

Mají tu zařízení moštárny provedené v nerezu a o jejich služby je mezi lidmi velký zájem. Úrodu jablek nechá ve vsi málokdo shnít, jezdí sem ale i přespolní lidé. „Mošt mají skvělý, nektar ze skutečných jablek se nedá srovnat s kupovanými džusy," uvedla jedna ze zákaznic moštárny.

Do některých moštáren je třeba se předem objednat. „Když někdo přiveze dva, tři metráky jablek tak se domluvíme na jinou dobu. Mošt z menšího množství jablek uděláme na počkání," ujistil Jiří Krejzar z Dýšiny.

Důležité je vědět, že většina moštáren odmítá zpracovat špinavá jablka. Stočený mošt skladujte v chladu a zkonzumujte do týdne, tedy do doby, než začne mošt kvasit. „Ideální teplota pro čerstvý mošt je nula až dva stupně," radil Ilgner. Podle Krejzara je možné mošt v PET lahvi dát do mrazáku. „Pak vydrží do Vánoc a klidně i do jara," doporučil.