Kde se malovalo
Vyznačena budou místa v 12 oblastech centra. Jedním z úseků je Sedláčkova ulice mezi Riegrovou a Solní ulicí. Zaparkovat je tu sice možné po obou stranách vozovky, na jedné straně to ale mohou udělat jen držitelé parkovací karty. Ostatní tu riskují botičku na autě i poté, co zaplatí parkovné.  

Označují parkovací místa pro místní lidi a podnikatele. V modré zóně nesmí parkovat vozy, jejichž řidiči si koupili lístek v automatu. „Celkem bude v centrální oblasti města, zejména v historickém jádru, vyznačeno kolem stovky míst v modrých zónách, řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Dosud na místa vyhrazená pro místní obyvatele a podnikatele s parkovací kartou upozorňovaly jen cedule, vodorovné modré značení má řidičům usnadnit orientaci. „Jdeme v tomto směru po vzoru jiných měst, například Prahy. Impulzem nám byly i stížnosti od občanů, kteří uváděli, že neví, kde jsou pro ně zóny rezervovány," poznamenal primátor.

Nové modré vodorovné značení najdou lidé také v Truhlářské a Veleslavínově ulici, v sadech 5. května, v Perlové, Solní, Pražské, Prešovské a Bezručově ulici či ve východní části náměstí Republiky.

Proti modrým čarám se postavili památkáři, značení barvou se jim v historickém jádru města nelíbilo. „Naše stanovisko k tomu bylo zamítavé," potvrdil vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Ten navrhoval, aby byly zóny značeny kovovými trny podobně jako je ohrazeno magistrátní parkoviště před radnicí. Vršek trnu, který by byl vidět, by byl opatřen modrou barvou a trny vedle sebe by tak rovněž tvořily modrou čáru. „Pokud by se někdy zóny měnily, tak by se kovové trny ze spár zase jednoduše odstranily a mohly použít jinde," argumentoval Marovič. To ale městští radní neakceptovali.

Řidiči jasné označení spíš vítají. „Dostala jsem v Sedláčkově ulici botičku a pokutu jen proto, že jsem s autem stála na straně pro rezidenty. Cedule na začátku ulice jsem si nevšimla, kdo se má ve změti všech příkazů a zákazů správně a rychle zorientovat," podotkla Plzeňanka Mirka Součková.

Strážnice městské policie byla nekompromisní, vyinkasovala 300 korun i přesto, že řidička měla platný parkovací lístek.