Stovky metrů kolejí v podobě 14 modelových kolejišť byly o víkendu k vidění ve 14. základní škole na Doubravce, kde se konala akce Doubravecká lokálka.

„Výstavu kolejišť vždy připravujeme už od září, většinou se nám tady sejde podobný počet vystavujících modelářů, občas se mezi nimi objeví i nový obličej," uvedl k akci Jindřich Haišman z pořádajícího TT clubu Plzeň.

Cílem akce podle něj je, kromě předvedení mnohdy i několikaleté práce modelářů, také přilákat k vláčkům mladou generaci. To se také daří, na letošní výstavě bylo hned několik mladých účastníků.

„Na kolejišti jsem začal pracovat v září s tím, že bych to rád stihl právě sem na výstavu. A povedlo se," řekl 16letý Robert Šesták, který byl na Doubravce s kamarádem Tomášem Krňoulem. Kolem železničních modelů se pohybuje od svých deseti let. „Strýček pracuje u SŽDC, máme to tak trochu v rodině," prozradil. Ve své sbírce má 11 lokomotiv i tramvajový vůz T3. „S penězi mi pomáhá rodina, není to levný koníček. Jedna lokomotiva vyjde i na pět tisíc, digitální přes deset," dodal.

To potvrzuje také Haišman. „Není výjimkou, když jedno kolejiště vyjde na desítky tisíc korun, ale klidně i více než 100 tisíc," řekl organizátor.

Své kolejiště v měřítku „Z" zde představil 15letý Martin Říha. „Je to nejmenší velikost, kdy jsou ještě motorizované lokomotivy. Dříve jsem jezdil také s velikostí „0", ale to už je velké kolejiště, má 4x2,5 metru a nejde ho jednoduše převézt, proto jezdím teď s tímhle," vysvětlil Říha, který se modelařině věnuje od pěti let. „Přivedl mne k tomu dědeček s tatínkem. Děda dělal modely letadel, táta se věnoval vlakům," prozradil. V budoucnu chce přejít na digitální řízení kolejiště.