Až 2000 dětí do patnácti let dluží za poslední tři roky Plzeňským městským dopravním podnikům (PMDP) za jízdu načerno. Potvrdil to mluvčí PMDP René Vávro.

Je to začarovaný kruh. Jsou rodiče, kteří nemají peníze nebo je nechtějí vydat za to, aby dětem zaplatili jízdenky či předplatné. Děti se ale stejně musí dostávat do školy a zpět, takže jezdí na černo. Při kontrole revizorem dostávají pokuty. Ty zůstávají nezaplacené.

„Pokutu děti doma nepřiznají ze strachu nebo protože vědí, že rodiče nemají na zaplacení. V minulosti to dokonce mohlo dopadnout tak, že se o nasčítaných penále dozvědělo dítě až v osmnácti letech, kdy na něj byla uvalena exekuce. Teď posílají PMDP alespoň dopis rodičům, takže je těžší pokutu ututlat. I tak mnoho rodin nemá finanční prostředky na její zaplacení nebo dopis ignoruje a dluh pak narůstá. Velmi často také vznikají dluhy z důvodů nízké finanční gramotnosti rodičů a obecně výchově v rodině,“ říká terénní pracovník neziskové organizace Ponton Michal Beneš. Cílem Pontonu je aktivní rozvoj dětí a mladých lidí tak, aby sami uměli pozitivně ovlivňovat svůj život.

Rozloučení s vojákem Patrikem Štěpánkem v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni proběhlo se všemi vojenskými poctami.
V Plzni se naposledy rozloučili se zemřelým vojákem Patrikem Štěpánkem

V minulosti bylo podstatně hůř. PMDP do roku 2012 vymáhaly nezaplacené pokuty prostřednictvím advokátních kanceláří, ty pak přeprodávaly jejich část firmě sídlící na Britských Panenských ostrovech. Stávalo se tedy, že se nezaplacených pár stovek bez upozornění proměnilo po dvou třech měsících na částku v řádech tisíců. Dopravní podnik čelil kritice a tuto praxi změnil.

SPLÁTKOVÝ KALENDÁŘ NESPASÍ VŠECHNY

„Teď PMDP nabízí splátkový kalendář. Minimální měsíční splátka je ale 500 korun, což je pořád pro mnoho rodin a dětí poměrně dost peněz. Nezaplacení jedné splátky vede k okamžitému vypovězení a šance na jeho znovuzískání je skoro nulová,“ uvádí Beneš.

Mluvčí PMDP Vávro dodává, že dopravní podniky přistupují k dětským dlužníkům individuálně a v některých případech dluhy odpouští. „Zároveň spolupracujeme s plzeňskými neziskovými organizacemi a dětskými domovy a snažíme se množství dětských dlužníků snížit, což se poměrně daří,“ dodává Vávro.

Soutěž v čepování piva Pilsner Urquell - Master Bartender 2018. Na snímku čepuje svoje soutěžní pivo Petr Sváček
Výčepního Petra Sváčka z Šeříkovky vybrala veřejnost

DĚTI NEBUDOU PLATIT, TEDY ANI DLUŽIT

Velkou pomocí je pak opatření, které schválili městští radní. Od 1. září 2018 totiž budou moci děti do 15 let jezdit plzeňskou MHD zdarma. Musí se ale prokázat Plzeňskou kartou s aktivovaným nárokem na bezplatné jízdné.

Jiří Šolc