Instalovala je a v pondělí představila zemědělská firma Milknatur z Líní na severním Plzeňsku. Automaty nabídnou čerstvé mléko, které lze po načepování okamžitě konzumovat. Je totiž ošetřeno šetrnou pasterizací, která zajistí hygienickou bezpečnost a zároveň zachová všechny smyslové a výživové hodnoty čerstvě nadojeného mléka. Plzeňské mlékomaty jsou první ve střední Evropě, které nabízí mléko v tak vysoké kvalitě.
„Stále více lidí začíná dbát na kvalitu a regionální původ potravin. To je příležitost pro zemědělce včetně nás, výrobců mléka,“ popisuje důvod instalace mlékomatů předseda představenstva zemědělské farmy František Sykita. Jedinečnost tohoto mléka je v šetrné pasterizaci. „Mléko zahřejeme na 72 až 75 stupňů po dobu 15 až 20 vteřin a poté je opět zchladíme.
Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy, který se v pondělí představení mlékomatů v Plzni účastnil, mají velkou perspektivu. „Je to doplňkový prodej, který dává práci farmářům a lidem nabízí velmi nadstandardní výrobek. Mlékomat by měl být minimálně v každém okresním městě, ale ve více než v polovině ještě chybí,“ uvedl Fuksa a dodal, že projekt je zatím pouze na začátku. „Prostor pro ně je zejména u obchodních center a čerpacích stanic při vjezdech do měst,“ dodal ministr.
Sykita počítá s tím, že v mlékomatech denně prodá zhruba 500 litrů mléka. „Tohle je první etapa. Po třech měsících až půl roce zjistíme, kolik prodáváme a hlavně které lokality si budeme vybírat,“ vysvětlil Sykita. Tři automaty i s pasterem vyšly téměř na tři miliony korun.
Každé zařízení má dvě výdejní okénka a jeden automat na prázdné lahve. S červeným víčkem jsou zde plastové a s bílým víkem skleněné. Každý ze tří přístrojů bude mít kapacitu dvakrát 300 litrů a bude umět vydat libovolné množství mléka dle vhozené sumy mincí. „Takže pokud vhodíte dvacetikorunu, dostanete litr mléka. Jestli chcete pouze ochutnat, stačí vám jen koruna a natočíte si půl deci, za desetikorunu si odnesete půl litru mléka s maximálním množstvím mléčných kultur, bílkovin, vitamínů a minerálů, a to do čtyř až pěti hodin po nadojení. Minimální trvanlivost denně obměňovaného mléka je čtyři dny,“ sdělil Sykita.
Kvalitu a bezpečnost mléka, které se již nemusí převařovat, potvrdil i ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý. „I když u nás jsou krávy zdravé, a nákaza nehrozila ani u jiných mlékomatů.“