Jel na motorce, ohlédl se za sebe, strhl řízení a naboural do zaparkovaného auta. Vše se stalo před nedávnem na plzeňském náměstí Republiky. Teprve šestnáctiletý řidič byl opilý. Když přijeli policisté, nadýchal 1,15 promile alkoholu. Mladý muž riskoval nejen svůj život, ale i zdraví svého spolujezdce, který skončil v nemocnici. „Kromě samotné nehody zjišťujeme, jak se mladík k alkoholu dostal," řekla mluvčí plzeňských policistů Hana Štefflová. Právě kvůli takovým a podobným případům dnes startuje kampaň Respektuj 18, která je zaměřena na prevenci prodeje a podávání alkoholu dětem a mladistvým.

V plzeňských ulicích se proto dnes uskuteční rozsáhlá informační kampaň. „Není to náhoda. Léto, dovolené, prázdniny a spousta volného času na kamarády jsou faktory, které dělají z letních měsíců nejrizikovější období roku, co se týká experimentování mladistvých s alkoholem," vysvětluje Kateřina Krásová, mluvčí Plzeňského Prazdroje, který se na akci podílí.

Kampaň je podle jejích slov zaměřená na nejrizikovější místa, kde se mladí lidé mohou dostat k alkoholu. „Jde o bary, hospody, kluby, ale rovněž maloobchodní prodejny, a to zejména v podvečerních a nočních hodinách," upřesňuje Krásová.

„Na náměstí Republiky bude umístěn informační stánek a v ulicích budeme nabízet placky a náramky s logem projektu. Každý tak bude moci vyjádřit svou podporu kampani," uvedla ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Drahomíra Mandíková.

Podle zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je česká společnost vůči konzumaci alkoholu mladistvými dlouhodobě tolerantní. 

Celých čtyřiadevadesát procent patnáctiletých má podle zprávy OECD zkušenost s alkoholem. „Je tady velký prostor ke zlepšování přístupu dospělých, rodičů, školy nebo samotných prodejců, aby se toto číslo snížilo," uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně Aleš Průša.

Podle něj je v tomto směru nesmírně důležitá prevence. „Na páteční Den Respektuj 18 budou v letních měsících navazovat namátkové kontroly restauračních zařízení a prodejen s alkoholem, a to zejména ve večerních a nočních hodinách," doplnil Průša.

Své zkušenosti s opilými mladistvými Deníku potvrdili příslušníci městské i státní policie. Podle mluvčí strážníků Jany Pužmanové se městští policisté zpravidla setkávají s tím, že mladiství popíjejí alkohol na veřejných prostranstvích.
Loňský výzkum, který si nechal vypracovat Plzeňský Prazdroj, ukázal, že pouze jeden člověk z deseti je ochoten jednat v případě, že se stane svědkem prodeje alkoholu nezletilým.

„Jsou to alarmující čísla. Pro nás to znamená, že budeme nadále pokračovat v programech, které podporují prevenci neodpovědné konzumace. Je to jedna z klíčových priorit našeho přístupu k odpovědnému podnikání s názvem Prosperita," doplňuje Drahomíra Mandíková.

Na kampani Respektuj 18 se podílí Plzeňský Prazdroj, Magistrát města Plzně a Centrum protidrogové prevence a terapie.