Zhruba po deseti minutách se skupina vrací zpátky. Úspěšným ´lovcem´ je Petr Finger. „Je to zábava. Líbí se mi tady a za tři dny jsem se toho hodně naučil," řekl budoucí deváťák. Na dětskou univerzitu, jež má žákům 6. až 8. tříd hravou formou přiblížit zajímavosti elektrotechniky a  elektroniky, vyrazil poprvé. „Mladí si mohou vyzkoušet v praxi to, co znají třeba z filmů. Zažijí na vlastní kůži, že sledovat někoho a vystopovat ho, není zas tak jednoduché," uvedl lektor Ivo Veřták.

Na letošní ročník dorazilo celkem 60 zájemců, zhruba třetina z nich jsou děvčata. Účastníci jsou rozděleni do pěti týmů po dvanácti. Zatímco jedna skupina včera dopoledne hledala skrytý vysílač, druhá na spiningovém kole vyráběla elektrickou energii. „Stroj jsme doplnili o generátor, který je propojen s počítačem. Díky tomu přesně víme, kolik každý za tři minuty vyrobí energie. A čím víc šlape, tím víc žárovek se rozsvítí," vysvětlil další lektor Bohumil Skala. Jeden z nejlepších výsledků měl Jan Brada. „Byla to docela fuška, ale je zajímavé si to vyzkoušet," řekl gymnazista, který v září nastoupí do tercie.

Na akci, již pořádá Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni, si mladí vědci vyzkoušeli také naprogramovat roboty nebo si zajezdili na elektrokoloběžce.