Více než deset hodin soutěžních krátkých i delších animovaných filmů, které natočili děti a mladí lidé od pěti do šestadvaceti let, nové i archivní snímky profesionálních tvůrců a také několik filmových workshopů a seminář o filmové výchově. To vše nabídne 12. ročník festivalu Animánie, který se v plzeňské Moving Station na Jižním Předměstí koná od 16. do 19. listopadu. „Letos se přihlásil rekordní počet soutěžících – více než dvě stě dětí a mladých lidí z osmi evropských států a Egypta,“ informuje ředitel festivalu Jan Příhoda.

Design Week - křest kalendáře stacionáře Domovinka a módní přehlídka studia OM Touch
FOTO: Plzeňský týden designu začal

Soutěžní snímky jsou rozděleny do několika bloků a vstup na ně, stejně jako na některé workshopy, je volný. „V rámci doprovodného programu budeme v Moving Station uvádět např. i první širokoúhlý loutkový film na světě – Trnkův Sen noci svatojánské, snímky legendární režisérky Hermíny Týrlové nebo české novinky Hurvínek a kouzelné muzeum a snímek Lajka, který uvede jeho režisér Aurel Klimt,“ informuje o programu Jan Příhoda. Soutěžící animátoři i široká veřejnost se budou moci zúčastnit workshopů zaměřených např. na animaci, zvuk či tvorbu scénáře.

V neděli 19. listopadu bude v Moving Station uveden ukázkový seminář filmové výchovy evropského vzdělávacího projektu CinEd, jehož se mohou zúčastnit žáci i pedagogové. 

Dárci krve ocenění zlaté plakety 40 bezplatných odběrů
Janského plakety na plzeňské radnici