Dva plzeňské zábavní podniky Star a Elektru si stanovila za cíl v pátek večer kontrola, která byla zaměřená na dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším 18 let.

Elektrou se okolo 23. hodiny ještě před příchodem policie rozlehl hysterický křik dívenky, která vypadala maximálně na 16 let. „Bacha, jsou tady benga,“ volala. Ostatní se začali zmateně rozhlížet a pobíhat. „Kde?“ ozvalo se z davu dětí. „Všude,“ křičela dívka.

Vtom už městská policie, státní policie, Česká obchodní inspekce, Státní potravinářská a zemědělská inspekce, zástupce sociálního odboru a radní pro bezpečnost Petr Rund vcházeli do prostoru diskotéky, kde právě probíhala pěnová party.

Městští strážníci dali dýchnout jednomu z hostů. 17letému mladíkovi naměřili 0,55 promile alkoholu. „Měl jsem tři piva. Koupil jsem si je sám, tady u baru. Vůbec není v Plzni problém koupit si alkohol,“ řekl mladík, kterého pak strážníci odvezli domů.

„Celá dnešní akce měla pouze preventivní charakter. Proto jsme také kontrolovali jen jednoho chlapce a nikoho jsme zatím nepokutovali. Chtěli jsme upozornit majitele těchto podniků na možné postihy,“ řekl velitel plzeňských městských strážníků Luděk Hosman, podle kterého Star a Elektru běžně navštěvují děti od 13 let.

Za podávání alkoholu mladším 18 let hrozí nejen pokuta, ale pokud jim alkohol někdo podává soustavně nebo ve větší míře, pak podle trestního zákona až jeden rok vězení.

„Takové kontroly budeme dělat častěji, a už nebudou preventivní! Budeme je dělat v nepravidelných intervalech a budeme se snažit zajistit důkazy o tom, že jim nalévají přímo v tom daném podniku,“ sdělil plzeňský radní pro bezpečnost Petr Rund. Kontrola, která se uskutečnila během páteční noci, byla poslední před tím, než radnice přistoupí k udělování vysokých pokut a uzavírání provozoven.