„Do soutěže mě přihlásila provozovna,“ říká Králík. Čepování piva se věnuje tři roky. Prvního ročníku soutěže se neúčastnil.

Vítězství ho každopádně velice potěšilo. „Je to příjemné, když někdo ocení vaši práci. Navíc jsem letos porazil loňského vítěze. To mě těší dvojnásob,“ svěřuje se výčepní.

Žádný zvláštní fígl na čepování prý nemá. Nejdůležitější je podle něho, aby se pivo čepovalo s láskou. „Je důležité, aby pivo nejen dobře chutnalo, ale i vypadalo. Pití piva musí být pro člověka zážitkem. Čepování je pro celkový dojem důležité,“ řekl dále Králík. Rozhodně mu prý pomohlo, že v hospodě vytočí hodně piv, takže má dobrý trénink. Podle jeho názoru je důležité, aby tomu, kdo čepuje, pivo chutnalo. „Rozhodně je třeba mít k pivu kladný vztah,“ dodává výčepní.

Vítězství v regionálním kole jej opravňuje k účasti v celostátním finále, které se uskuteční 5. září znovu v Plzni. Vítěz pojede na říjnové mezinárodní finále do New Yorku. V loňském prvním ročníku se nejlepší Čech Lukáš Svoboda umístil celkově na druhém místě.

„Soutěž byla těsná. Vítěz se zhostil nejlépe jak teoretické, tak praktické části. V testu ze znalostí měl nejméně chyb. Pivo načepoval kvalitně, bez nervozity. Nezapomněl na žádnou náležitost. A ještě přidal při servírování úsměv,“ sdělil důvody, jež Králíkovi zajistily vítězství starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, který dohlížel nad porotou.

Podle něho bude letos na mezinárodním finále mnohem větší konkurence než v minulém roce. Přesto se domnívá, že Česká republika má šanci na dobré umístění.