Každý měsíc ji místní Úřad práce informuje o tom, kdy a kolik peněz si má vyzvednout. Teď na Plzeňanku zřejmě čeká jedna novinka. Od září se totiž změnil způsob vyplácení některých dávek. Místo aby dostala finance na ruku, je možné, že obdrží část hotovosti v poukázkách. V podobné situaci se v Plzeňském kraji ocitá zhruba 6500 osob.

Nově zavedený postup, jejž všechny úřady práce v republice od začátku tohoto měsíce praktikují, má zabránit častému zneužívání dávek v hmotné nouzi. Řada příjemců totiž peníze hned propila nebo ´naházela´ do automatů.

Lidé závislí na finanční injekci od státu teď mohou dostat až 65 procent podpory prostřednictvím poukázek. „Ty slouží k odběru potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Jedná se o zboží zajišťující osobě základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků," řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Věra Růtová dosud o novince od úředníků neslyšela. „Zatím o ničem nevím. Změně vyplácení rozumím, protože jsou lidé, kteří předchozí způsob zneužívali. Jen by mi asi bylo trochu nepříjemné jít do obchodu s poukázkami," přiznala. Odlišně hodnotí situaci další žena, jež se na západ Čech přistěhovala. „Je mi jedno, jak peníze dostanu. Hlavní je, že moje tři děti budou mít na jídlo," uvedla Helena Oláhová. Poukázky mohou lidé uplatnit jen ve vybraných prodejnách. „Seznam, který se bude operativně upravovat, je k dispozici na kontaktních pracovištích," doplnila mluvčí ÚP ČR.

Vyjma už zmíněného příspěvku na živobytí se odlišné vyplácení dávek týká ještě mimořádné okamžité pomoci. „V tomto případě může mít podobu peněžní, věcnou, případně kombinovanou," dodala Beránková. Alternativou je, že finanční podpora putuje rovněž k náhradnímu příjemci, tím je například sociální pracovník.

V Plzeňském kraji se z dávek hmotné nouze průměrně za měsíc rozdělí 6500 příspěvků na živobytí, v západočeské metropoli se pak jedná o 2400. Počet lidí, již pravidelně pobírají dávky okamžité mimořádné pomoci, je v kraji přibližně 190, asi polovina z nich bydlí v Plzni. Podle dosud zjištěných informací se zavedená změna dotkne pouze pěti až deseti procent vyplácených příspěvků.

Kromě Úřadu práce, kam se osoby v nouzi zpravidla obracejí, kontaktují třeba místní pobočku Člověka v tísni. Zaměstnanci této organizace však klientům především prakticky radí a pomáhají , jak se z těžké životní situace vůbec dostat.