VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo chystaného amfiteátru vznikají u fakulty designu a umění jen terasy

Plzeň – Studenti i zaměstnanci plzeňské univerzity si v nově upraveném prostoru mohou odpočinout už začátkem září.

8.3.2016
SDÍLEJ:

U jižní stěny budovy umělecké fakulty pracuje těžká technika. Upravuje zde terén, z něhož modeluje terasy. Původně tady měl stát amfiteátr z betonových panelů, jehož autorem byl sochař Benedikt TolarFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Když se připravovala stavba nové budovy umělecké fakulty Západočeské univerzity v Plzni, počítalo se také s vybudováním amfiteátru asi pro 500 lidí. Z velkých plánů však nakonec sešlo, namísto půlkruhového hlediště se stupňovitě se zvedajícími místy pro diváky teď vznikají před objektem pouze travnaté terasy. Hotové by měl být do začátku září.

„S amfiteátrem jsme počítali. Z původního projektu byl ale vyškrtnut. Od ministerstva jsme dostali finance 'jenom' na stavbu nové budovy. Začali jsme tedy hledat peníze samostatně. Chtěli jsme, aby venkovní prostor kampus nehyzdil, ale zdobil," uvedl děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (FDU) Josef Mištera.

Návrhu se před několika lety zhostil sochař Benedikt Tolar. Přišel s nápadem hlediště, které by vytvořil z na sebe naskládaných betonových silničních panelů. Ty měly být orientovány na jižní stranu budovy fakulty, kde už při stavbě vznikla otevíratelná stěna s velkými jezdicími vraty o velikosti 7,5 krát 15 metrů. Amfiteátr by po odstranění vrat spojoval vnitřní prostory ateliérů s vnějším jevištěm.

Odhadovaná suma na vznik originální vnější scény činila 10 milionů korun. „Uvedenou částku jsme sháněli a ještě ji nemáme. Mezitím vedení univerzity rozhodlo věc vyřešit. Vymysleli jsme nejlevnější a současně pěknou variantu. Na místě vzniknou travnaté terasy," konstatoval děkan Mištera. Doplnil, že vynaložený obnos peněz v současnosti činí 500 tisíc korun. Autor původního návrhu, sochař Tolar, je ovšem z popsaného postupu zklamaný. „Je mi líto, že to takhle dopadlo. Přeci jenom jsem na koncepci, která se nakonec neuskuteční, strávil půl roku života," řekl umělec.

Změna se dotkne kapacity i charakteru místa. Původně se do amfiteátru, určeného pro divadelní představení, koncerty nebo umělecké performance, mělo vejít zhruba 500 osob. Nově místo využije přibližně 200 až 250 lidí. Od minulého týdne už terén poblíž jižní stěny budovy upravuje těžká technika. Až práci skončí, osází se val trávou a keři.

Poprvé si na terasách mohou studenti nebo zaměstnanci odpočinout začátkem září. „Pokud budeme připravovat nějaké akce, dáme sem lavičky. I když to není tak funkční a komfortní, jak jsme původně chtěli, jsem velice rád, že tato část kampusu bude konečně upravená," uzavřel Mištera.

Původně měl u budovy umělecké fakulty stát amfiteátr z betonových panelů, jehož autorem byl sochař Benedikt Tolar (návrh na snímku)

Autor: Klára Mrázová

8.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Klatovská třída je ráno i odpoledne v dopravních špičkách beznadějně ucpaná. Nervy mají jako na drátkách řidiči i chodci

Konci Klatovské třídy výrazně ubudou auta

Plzeňská filharmonie bude mít od příští sezony nového šéfdirigenta.

Výměna dirigentů

Je libo mátu nebo zamyšlení, co udělat s mrtvou kočkou?

Plzeň - DEPO2015 lákalo víkendové návštěvníky na designové kousky. 

Adventní čas láká zloděje do ulic, policie nabádá k obezřetnosti

Plzeň - Několik vloupání do osobních aut řešili borští policisté během uplynulého víkendu.

Vyhrožoval policistům

Plzeň – Na linku tísňového volání zavolal v sobotu odpoledne muž.

Školka na Valše se nepostaví, stovka lidí už podepsala petici

Plzeň - Když v roce 2010 startovala nová výstavba domů a bytů na Valše, součástí projektu bylo mimo jiné vybudování mateřské školy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT