Brána borců u stadionu ve Štruncových sadech lehla popelem, namísto ní má ještě letos vyrůst památník se třemi oblými betonovými stěnami: jednou pro fanoušky, druhou pro viktoriánský klub a jeho historii a třetí pro hráče. Budou na nich destičky připomínající významné události i aktuality týkající se plzeňského fotbalu.

„Chtěli jsme vyjít vstříc fanouškům a jejich požadavku na nějaké památní místo na stadionu,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Cena? Až tři miliony korun. Tolik peněz na něj radnice vyčlenila. Nápad na klubovnu, kde by se skalní fanoušci před zápasy rozehřívali, připravovali si tam chorea a pak vyrazili do stadionového kotle, radnice zamítla.

Michal Dvořák
Bývalý předseda TJ Božkov tvrdí, že výbor o chystaném projektu s Dvořákem věděl

Za památníkem stojí architekt Daniel Němeček (projektant stadionu ve Štruncových sadech) a zástupce fanoušků Lukáš Kellner, který pracuje na Fakultě designu a umění Západočeské univerzity v Plzni. Její studenty chce do realizace rovněž zapojit.

Památník má být hotov na první zápas příští fotbalové sezony, tedy letos v červenci. Bude napojen na veřejné osvětlení, takže by měl ve tmě výrazně zářit.

Objekt bývalé kasárna v Kaplířově ulici v Plzni na Borech
Kasárenská ruina na Borech padne, ustoupí parkovišti