Bývalý vojenský areál v Dobřanech Šlovický vrch se ocitl na seznamu pětapadesáti českých oblastí, které Ministerstvo životního prostředí navrhuje prohlásit za Evropsky významné lokality.¨

Je to dobrá zpráva? Záleží na úhlu pohledu.

Šlovický vrch je totiž jednou ze sedmi lokalit, na jejichž zařazení Evropská komise trvá už několik let. Zatím ovšem pokaždé narazila na odpor obcí a jiných subjektů a naše vláda nikdy nesouhlasila. V případě Dobřan se problémy budou opakovat. Starosta města Martin Sobotka prý už ve čtvrtek napsal eurokomisaři a je připraven proti vyhlášení chráněného území bojovat. Město se totiž podle jeho názoru o oblast dobře stará samo.

Šlovický vrch je unikátní lokalita, v níž žijí například kriticky ohrožení korýši listonoh letní a žábronožka letní a také ohrožená žába kuňka žlutobřichá, roste tam i hrachor trávolistý a podle odborníků vrch co do pestrosti trumfne kdejakou přírodní rezervaci.

Starosta upozorňuje, že status Evropsky významné lokality by akorát brzdil rozvoj města. „Znamenalo by to nějak velké ochranné pásmo okolo Šlovického vrchu a problémy. Město by muselo vše konzultovat s ministerstvem, ministerstvo by se muselo ke všemu vyjadřovat. To nechceme," řekl starosta.

Významné lokality
• V České republice je celkem 1075 Evropsky významných lokalit. S rozlohou 7856 km2 zabírají 10 % území republiky.
• Ministerstvo k nim chce přidat 55 dalších oblastí.

Lokalita navíc těsně sousedí s dobřanskou rozvojovou zónou, do níž se postupně daří shánět nové a nové investory. Ty další by ale vidina administrativních koleček na ministerstvu mohla odradit.

Dobřany zatím o Šlovický vrch pečují samy. Zapojují odborníky i místní spolky a funguje to. „Nově jsme pronajali blízký rybník našim rybářům, získali jsme evropskou dotaci na úklid celé lokality. Město je schopné o vrch pečovat dál," tvrdí Sobotka.

Martin Jiran z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR jeho slova potvrzuje. Před dvěma týdny spolupořádal exkurzi Za listonohy do bývalého vojenského prostoru Dobřany a vrch zná. „Myslím si, že péče o tuto lokalitu je v současné době vyhovující a pokud se ji podaří udržet, bude to dobré i dál," řekl.

Na seznamu Ministerstva životního prostředí je kromě Dobřan z Plzeňského kraje už jen jedna lokalita – Netřeb na Domažlicku, kde roste vzácný mech dvouhrotec zelený.