„Podávám žádost o členství na pobočce na Slovanech," potvrdil Deníku. Podle šéfa městské organizace ANO Romana Zarzyckého by měl podstoupit v ANO obvyklou šestiměsíční čekací lhůtu před přijetím. „Nevidím důvod, proč by to v jeho případě mělo být jinak," řekl Deníku Zarzycký.

V krajských volbách ANO v Plzni vyhrálo, koalici ale téměř okamžitě uzavřela bez něj ČSSD s ODS, Starosty a patrioty a Koalicí pro Plzeňský kraj. Ve 45 členném zastupitelstvu mají 23 hlasů.

Miloslav Zeman řekl, že vyšachování ANO považuje za facku voličům a že očekávají alespoň nabídku šéfa pro kontrolní výbor. „Přijali bychom ji. Pokud ji nabídnou komunistům, pak už vůbec nerozumím prohlášení pana Bernarda, že s KSČ nikdy nikam," dodal Zeman.

ANO nabídku na šéfa výboru pro zdravotnictví odmítlo

Jenže zatímco funkce si nová koalice pod vedením budoucího hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) už rozdala, posty na kontrolním výboru a výboru pro zdravotnictví, které připadají opozici, jsou zatím prázdné. Podle Zemana dostalo ANO nabídku na placenou funkci šéfa výboru pro zdravotnictví, což odmítlo. Přestože se předpokládalo, že post šéfa kontrolního výboru má dostat nejsilnější opoziční strana, ANO nabídku na ni nedostalo a zřejmě připadne komunistům.

Nyní se čeká na rozhodnutí soudu, který řeší stížnost na krajské volby. Ustavující zasedání nového zastupitelstva se kvůli prodlení bude konat zřejmě v pondělí 21. listopadu. Soud by o stížnosti měl rozhodnout podle končícího hejtmana Václava Šlajse (ČSSD) v nejbližších dnech. Stížnost podal lídr koalice SPR-RSČ Miroslava Sládka, Patrioti a HOZK. Podle soudu například obecně polemizuje s koncepcí voleb, stěžuje si na údajnou diskriminaci malých stran, na nedoručení volebních lístků i na některé konkrétní výsledky voleb. „Po rozhodnutí soudu musím zastupitelstvo podle zákona svolat do 15 dnů. Ale zároveň každý zastupitel musí být písemně vyrozuměn o jednání deset dnů předem," uvedl Šlajs.