Oč jde v kauze Nového divadla
Stavbu budovy plzeňského divadla vysoutěžila ve výběrovém řízení společnost Hochtief za 818 mil. Kč (bez DPH). Cena od začátku budila pochybnosti a předpokládalo se, že se stavba nakonec prodraží. Společnost Hochtief skutečně požádala o proplacení víceprací a to v objemu zhruba 40 milionů korun. Požadavek na proplacení předkládal zastupitelstvu technický náměstek primátora Petr Rund (ODS), jenže zastupitelé to odmítli a sesadili Runda z funkce.
Jde o vícenáklady jednak za jevištní technologie, když se zpřísnila norma a také za výkop a odvoz zeminy pod stavbou. Zastupitelé odsouhlasili proplacení asi jen polovinu požadované částky. Radnice zatím nemá jasno, zda zaplatit celou sumu, neshodnou se na tom ani koaliční partneři ODS a ČSSD. Je ohroženo otevření divadla v termínu.

Proti požadavkům stavební společnosti Hochtief, která divadlo staví a nárokuje si nad rámec smlouvy s městem další desítky milionů korun, se ostře postavil správce stavby, společnost Edifice construction & consulting. Nezávislá firma, kterou si město najalo na základě výběrového řízení, se částečně podílí na stavebním dozoru a jejím hlavním úkolem je hlídat peníze a administrativu.

V dopise určeném magistrátu poukazuje na to, že Hochtief vyvinul na město bezprecedentní nátlak a s radnicí jedná ultimativně a s výhrůžkou přerušením prací, když nebudou jeho další finanční nároky odsouhlaseny. „Dodavatel stavby vyvinul nátlak neobjektivním způsobem vedeným snahou zneužít situace týkající se blížícího termínu dokončení díla, který je pro město klíčový," uvádí Edifice construction & consulting.

Dále tvrdí, že nároky Hochtiefu nejsou oprávněné. Hochtief chtěl po městu více než 40 milionů korun jednak za nové divadelní technologie (asi 17 milionů korun bez DPH) a poté dalších více než 20 milionů korun za vykopanou a odvezenou zeminu pod divadelní budovou. Ani v jednom případě ale údajně není k proplacení důvod.

„To, že došlo v případě divadelních technologií ke změně normy, nemá vliv na předmět plnění smlouvy a nemůže se tedy jednat o vícepráce ani jiné práce," konstatuje správce stavby. Odmítá i práce týkající se zeminy, protože ´už byly dokončeny a to bez řádného zdokumentování´.

Miliony za divadelní technologie už zastupitelé odsouhlasili. Jenže je možné, že je Hochtief nakonec nedostane. „Zatím nic proplaceno nebylo. Názor správce stavby je aktuálně určitě jeden z podnětů, jak by mělo město vůči stavební společnosti postupovat," prohlásil náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Ten tvrdí, že argumenty správce stavby už město analyzuje a mohou být zásadní pro další postup radnice.

To, že se žádné peníze Hochtiefu navíc platit nemají, koresponduje i s názorem právníka magistrátu Dominika Tomáška. Ten rovněž zastupitelům doporučil peníze nevyplácet.

Primátor Martin Baxa (ODS) připustil, že radikálnější postup města směrem k Hochtiefu nelze vyloučit. „Stále nejdůležitější věcí ale je, aby se stavba dokončila včas," prohlásil Baxa.

Kvůli vícepracím na divadle se už skoro rozpadla koalice ODS a ČSSD na radnici. S požadavky Hochtiefu na další miliony korun přišel technický náměstek Petr Rund (ODS), kterého kvůli tomu zastupitelé odvolali z funkce. ČSSD odmítla peníze proplatit a i jejími hlasy musel Rund skončit.

ODS se k proplacení peněz přiklání, jenže podle opozice jí jde hlavně o to, dokončit stavbu divadla za každou cenu v plánovaném termínu, aby mohla stříhat pásku těsně před podzimními komunálními volbami. „Existuje podezření, že Hochtief nabídl za divadlo nízkou cenu, s tou vyhrál a teď se chce zhojit na různých vícepracích. Máme vážné podezření, že vícepracemi se má saturovat poměrně nízká vysoutěžená cena za divadlo," prohlásil opoziční zastupitel Ludvík Rösch (Občané.cz).

Zástupci opozice už oslovili primátora s tím, že chtějí se společností Hochtief také jednat. Dokonce se uvažuje, že by plzeňská delegace nejednala už se zástupci firmy v ČR, ale navštívila by rovnou majitele stavební společnosti v Německu.

Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliana jsou požadavky oprávněné. „Tím, že zastupitelstvo dosud neuzavřelo rozhodování o našich oprávněných požadavcích na vícepráce, neodsouhlasilo také celou řadu prací, které jsou nutné pro dokončení projektu v daném termínu," uvedl Talian s tím, že práce se provádějí v určitém kontextu a neumožňuje to pracovat jinde. „Nesoučinnost objednatele stavby (tedy města, pozn. red.) může ve svém důsledku znamenat neuvedení divadla do provozu k termínu 1. září 2014," dodal mluvčí Hochtiefu.

Martin BaxaPrimátor: Musíme se domluvit

Správce stavby, společnost Edifice construction consulting odmítá požadavky Hochtiefu jako generálního dodavatele stavby divadla. Vlastně je to potvrzení názoru právníka magistrátu Dominika Tomáška, který doporučuje vícenáklady nezaplatit.

Jak se k tomu postavíte?
Dopis správce stavby je další důležitý dokument, analyzuje se a podle výsledku budeme dál postupovat. Radikálnější krok směrem k Hochtiefu nelze vyloučit. Ale stále nejdůležitější věcí je, aby se stavba dokončila včas. Klíčové je najít koaliční shodu, abychom měli jedno stanovisko města. A na základě toho jednat s Hochtiefem.

Opozice se chce do jednání s ním vložit. A dokonce jednat přímo s majiteli v Německu.
Velmi vítám, že se kolegové chtějí angažovat, zapojíme do toho všechny zástupce politických klubů. S jakou úrovní Hochtiefu budeme jednat, to nebudeme firmě vzkazovat přes média.